Zlepšují |
20663 |
Zhoršují |
18677 |
Nepozoruji žádnou změnu |
11894 |
Co si představit pod „místní výrobou“ potravin? | |
Ráda jsem se připojila k iniciativě švédské kolegyně v apelu na jasnější definici místních produktů. | |
[ 19. dubna 2012 | Autor: Zuzana Roithová ] | |
Proto žádáme Evropskou komisi, aby v rámci své normotvorné agendy navrhla definici toho, co může být vydáváno a prodáváno jako místní nebo lokální produkt. Může se zdát, že jde o přístup „kanónem na vrabce“, ale není tomu tak. Problém je univerzální v celé Evropě a týká se často příhraničních oblastí, a proto je účelné řešit jej evropskou dohodou o definici takového označení.
Přístupy, jak definovat, co je a co není místní produkt, mohou být různé. A především farmáři by měli říct, zda si přejí například informovat o vzdálenosti, kterou zboží urazilo na cestě z pole k zákazníkovi, či o přesné adrese místa výroby nebo o jiných údajích. Ale možná budou mít i jiné návrhy povinných a současně kontrolovatelných údajů, které pomohou kupujícím, ale i kontrolním orgánům rychle rozpoznat, odkud zboží pochází. Ocení to nejen spotřebitelé, protože budou mít jistotu, že tyto výrobky jsou z dané lokality, ale získají na tom všichni, mimo jiné i tím, že se sníží počet dálkových kamionů, které křižují evropské silnice.