poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Vystoupení na plénu Evropského parlamentu


Vystoupení k užívání ochranných známek Společenství na vnitřním trhu

 
[ 21. září 2010 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Velmi vítám, že Komise bude do roku modernizovat nařízení o ochranné známce Společenství tak, že zjednoduší a zlevní registraci ochranných známek, tj. ochranu pro obchodování, názvy společností, názvy jejich výrobků apod. Jde i o další nástroj na potírání padělků.

Osobně si cením, že se Komise zavázala do nařízení zapracovat i návrh na vytvoření evropské ochrany pro certifikační známky, o nějž usiluji už pár let. Dnes je totiž možné certifikační známky kvality a bezpečnosti výrobků beztrestně zneužívat. Např. ve třetích zemích obchodníci lepí naši CE značku na zboží pro národní trh, které naše standardy samozřejmě vůbec nesplňuje.

Ochrana certifikačních známek je žádoucí. Spotřebitelům zaručíme úroveň výrobků a podnikatelům nejen ochranu proti nekalé hospodářské soutěži, ale otevřeme i možnost rozšiřovat své standardy prostřednictvím licencí dalším podnikatelům. A tato ochrana je možná bez dalších nákladů a institucí, protože je možné jen rozšířit registrační pravomoci Úřadu pro harmonizaci vnitřního trhu v Alicante na certifikační známky.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled