Revize nařízení o nových potravinách zjednoduší a zprůhlední proces jejich schvalování |
|
„Pokrok se týká i potravinářství, proto je nutná revize nařízení o nových potravinách, které je více než deset let staré,“ říká poslankyně EP Zuzana Roithová, která byla zpravodajem pro stanovisko Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.
|
|
[ 8. října 2008 | Autor: Zuzana Roithova, Brusel ] |
|
„Nanotechnologické postupy jsou v potravinářství každodenní realitou například při výrobě léčiv a potravinových doplňků či margarínů, které obsahují fytosteroly pro snížení hladinu cholesterolu. Musíme upravit pravidla na celoevropské úrovni, která zajistí, že nové potraviny budou jednak bezpečné a jejich uvádění na trh nebude zbytečně byrokratické a zdlouhavé jako dosud.
Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele odhlasoval stanovisko své první místopředsedkyně Roithové k nařízení o nových potravinách, tzv. "Novel Foods". Hlavním cílem revize je zjednodušit, centralizovat a zprůhlednit proces schvalování nových potravin (což jsou podle definice ty, které nebyly známé před 15. květnem roku 1997). „Stávající autorizační proces je složitý, zdlouhavý a byrokratický, pro průmysl finančně náročný,“ tvrdí první místopředsedkyně Výboru EP pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.
„Nesmíme zapomínat na ochranu spotřebitelů – nové potraviny musejí být bezpečné, aby neohrozily zdraví a musíme vnímat i etický rozměr,“ upozorňuje Roithová, která prosadila povinnost konzultovat Evropskou skupinu pro etiku ve vědě a nových technologiích ve sporných případech, jakými mohou být produkty ze zvířat, jež by měly například svůj původ v klonování.
Důležitým přínosem této revize je i zjednodušení postupu pro uvádění na trh potravin ze třetích zemích, tzv. "tradičních potravin", které sice nebyly na trhu EU před rokem 1997, ale mají svou historii v zemi původu a tradici bezpečného užívání; jde například o exotické ovoce či místní speciality.