poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Zuzana Roithová k tabákové směrnici

Evropský parlament dal dnes jednoznačně zelenou pro větší regulaci tabáku. Dvanáct let stará směrnice bude nahrazena tak, že i na nové výrobky se bude vztahovat stejná regulace jako na obyčejné cigarety.

 
[ 8. října 2013 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Mrzí mne, že kritici nové regulace účelově nerozlišují cíl regulace, který je stejný u staré i nové směrnice- nejde o zákaz kouření pro dospělé občany (i přesto, že ničí zdraví své a dalších osob v jejich okolí), ale o omezení nových reklamních triků cílených na děti a mladistvé. Je mi líto, že o pouhých 25 hlasů neprošel návrh na zákaz "slim cigaret" oblíbených hlavně mezi mladými dívkami, které podléhají dojmu, že kouří cosi méně nezdravého. Podobně jako cigarety s ovocnými či mentolovými příchutěmi však obsahují nikotin a pěstují si tak závislost na tabák pro celý život.

 

Jsem ráda, že neprošel těsně návrh z dílny španělských poslanců, aby se toxicita látek v cigaretách měřila v cigaretách před jejich spalováním a nikoli při spalování. Jsem ráda, že neprošel také návrh podporovaný farmaceutickým průmyslem, aby elektronické cigarety patřily pod lékovou regulaci. To by totiž rovněž vytvářelo klamavý dojem, že tyto cigarety jsou léčiva a tudíž zdraví prospívající, ačkoli obsahují nikotin a další toxické látky. Argument, že by tak byly lépe kontrolovány a zkoumány neobstojí. Naopak parlament přijal můj návrh podporovaný už mým výborem, který vytváří prostor pro výzkum eliminace toxických látek uvolňovaných při spalování cigarety. Vím, že výzkum orientovaný na eliminaci rizik pro pasivní kuřáky již započal. Obávám se ale, že tabákový průmysl nebude rozvíjet výzkum, který by eliminoval novodobé otroctví jakým je nikotinová závislost.

 

Nyní bude probíhat jednání s Radou o definitivním znění směrnice, které by mohlo skončit ještě letos. V opačném případě bude "trialog" (vyjednávání mezi Evropským parlamentem, Radou a Komisí) probíhat během řeckého předsednictví příští rok. Nesouhlasím s "pro-kuřáckým" postojem

české vlády, který je navíc v rozporu s našimi mezinárodními závazky. Ve WHO jsme se totiž již zavázali k obdobným a i větším opatřením, než jsou obsahem této směrnice.

 

 

 


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled