poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


"Černého Petra" drží v ruce Rada

TZ Zuzany Roithové k projevu předsedy EK o stavu EU 11.9. 2013

 
[ 11. září 2013 | Autor: ]
 

"Povšimla jsem si Barossovy nebývalé kritiky členských států při jeho projevu o stavu Unie. Barosso totiž konečně řekl nahlas to, co je už léta smutnou realitou. Evropská komise a Evropský parlament velmi pružně pracuje na modernizaci společných evropských pravidel, tak, aby členské státy lépe překonávaly krizi, kterou evropské instituce nevyvolaly. Jenže dokončení legislativy často blokuje měsíce i léta Rada (tj. členské státy)".

 

Roithová dlouhodobě upozorňuje, že "Černého Petra" v boji s krizí drží některé vlády členských států i tím, jak liknavě zavádějí doma to, co samy odsouhlasily na EU úrovni a navíc v Radě upřednostňují netransparetní partikulární zájmy. "Oceňuji dále, že J.M.Barosso v projevu upozornil na stále větší šíření všemožných mýtů o EU v evropských zemích. Myslím, že to je hlavně vinou populistických či povrchních politiků, kteří zkreslují fakta o EU a navíc vlastní neúspěchy svádějí na EU. Barosso to nazval "znárodňováním úspěchů EU a europeizací vlastních neúspěchů." Také v ČR sleduji, jak vlády zatajují, že pozitivní legislativní změny například ve prospěch spotřebitelů jsou jen opožděným zavedením směrnic už dříve přijatých" doplňuje Z. Roithová. 

 

J.M.Barosso sice zdůraznil, že EU musí být velká u velkých problémů a malá u malých, ale neřekl, jak chce zajistit efektivnější a jednotné rozhodování vlád na Radě a menší spoléhání regionů na pomoc z centrálních institucí. Nebyl také moc konkrétní, když mluvil o tom, jak si musí EU přiznat své chyby. Naopak byl to předseda klubu Joseph Daul, kdo za náš nejsilnější klub lidovců řekl, že v minulých dekádách se Evropa příliš soustředila na podporu sektoru služeb - a to vedlo k zanedbání investic a ochrany evropského průmyslu. Ten přitom zůstává základem prosperity a rozvoje a nikoli jalové spekulace politiků o nových směrech do neznáma. To co naše státy zkrátka potřebují, je podpora hospodářství, včetně primárního i sekundárního sektoru, který nás živí.

 

Kritika vlád členských států v často příliš ideologické diskusi europoslanců nakonec zapadla. "Už sama nepřítomnost předsedy Evropské rady na jednání o stavu Unie symbolizuje, že na rozdíl od Komise nelze čekat jakoukoli sebereflexi od Rady", kritizuje europoslankyně fakt, že předseda Evropské rady van Rompuy dal přednost mítinku s premiérem Haiti v Bruselu.

 

Naštěstí důležitější než dnešní diskuse bude to, zda se nám podaří dokončit posílený legislativní plán. Týká se zejména: zřízení Evropského veřejného žalobce pro potírání podvodů s evropskými fondy, rychlé spuštění legislativy pro nový finanční rámec, jednotný trh pro telekomunikace, jednotný trh pro železnice, dojednání obchodních dohod s Japonskem, Kanadou a USA, dotažení reformy finančního trhu, sociální rozměr Hospodářské unie, posílené průmyslové základny v EU, zjednodušení podávání DPH, dotvoření Evropského výzkumného prostoru a další podmínky pro zvýšení prosperity v evropských zemích" uzavírá svůj komentář Zuzana Roithová.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled