poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Absint čeká jiný osud než žárovky

Komitologie a absint nepatří dohromady.
 
[ 12. března 2013 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Zítra bude Evropský parlament hlasovat nejen o rámcovém rozpočtu, zemědělské politice, ale také o absintu. Patřím k těm poslancům, kteří se budou snažit vrátit Komisi návrh nařízení o lihovinách. Obsahuje totiž definici absintu a to nikoli podle středoevropského, ale podle francouzského receptu (povinný obsah anýzu apod.) Návrh komise je nepřijatelný pro drobné výrobce absintu a jeho konzumenty v České republice, podobně jako v Německu či Rakousku. Neholduji tvrdému alkoholu a před jeho nestřídmou konzumací naopak varuji, ale vnímám, že lihovinový sektor českého trhu dostal už jednu těžkou ránu loni díky metanolové kauze. Ochrana tradičního středoevropského způsobu přípravy absintu za pomoci pelyňku je mi navíc bližší než podpora návrhu, který vyhovuje především velkovýrobcům a nadnárodním koncernům zejména z Francie. Navíc právě tam byla výroba absintu v letech 1917-2010 zakázána a nelze tam tedy mluvit o tradiční výrobě.

Rozhodnutí EP je významné i z procedurálního důvodu – jde totiž o vrácení návrhu  dosud připravovaného procesem tzv. komitologie, která se používá pro normy technického rázu. Podobně jako před několika lety nařízení o úsporných žárovkách. Zatímco v roce 2009 se výbor pro životní prostředí rozhodl, že návrh komise o úsporných žárovkách nepostoupí k hlasování plenárnímu zasedání, letos je situace jiná. Zítra budeme mít možnost zamítnout sice technický a "nestranně" připravovaný, ale politicky nevhodný a necitlivý návrh Komise. Parlament tím bude plnit svou roli kontrolního orgánu nad některými pravomocemi Komise.

Těší mě i zájem a aktivita kterou vyvinuli fanoušci absintu z České republiky sdružení kolem webu http://www.absinthemafia.com, kteří sledovali legislativní pouť návrhu již od roku 2012. Taková občanská angažovanost je příkladná - jen škoda, že se netýká i dalších vážnějších témat.

Více informací:

Kancelář europoslankyně Zuzany Roithové, tel.: +32-228-47485, navštivte webové stránky www.roithova.cz nebo profil Zuzany Roithové na facebooku


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled