poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Vyjádření k aktuální situaci kolem "Benešových dekretů" v Evropském parlamentu

Není pravda, že by EP otevíral kauzu Benešových dekretů. Snaha prezentovat takto petici podepsanou dvěma občany je bouří ve sklenici vody. A to ne proto, že jí podepsali jen dva lidé, ale proto, že žádná evropská instituce nemá možnost jakýmkoliv způsobem změnit právní výklad a dosavadní praxi zacházení s tzv. Benešovy dekrety.
 
[ 20. září 2012 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Petiční výbor EP v souladu se svou pracovní náplní přijal formálně správně podanou petici a nyní získává informace, aby na ní mohl petentům věcně odpověď.

Na příklad Evropské komise v reakci na petici znovu opakuje, že evropské instituce ani nyní, při platnosti Lisabonské smlouvy a Listině základních práv EU nemají pravomoc v této věci zasahovat. Dekrety jsou historickými akty, které byly učiněny dávno před přistoupením ČR k EU, dokonce dávno před vznikem EU samotné. Je tedy zbytečné strašit - žádná petice na změnu právního stavu který dnes panuje, ani tzv. "česká výjimka-nevýjimka" nemůžou mít na to vliv. Protokol, ke kterému se vztahuje požadavek prezidenta Klause totiž z ničeho ČR nevyjímá, ale pouze potvrzuje obecně již i ústavními soudy prověřenou pravdu, že Lisabonská smlouva včetně protokolů a Listina základních práv EU nerozšiřují práva občanů nad rámec daný národními ústavami a mezinárodními smlouvami.

Jsem přesvědčena, že národním zájmem ČR není tuto kontroverzní věc rozviřovat a napomáhat tak k jejímu zneužívání neseriozními politiky na obou stranách česko-německé nebo slovensko-maďarské hranice. To si naopak přejí populističtí politici z obou stran hranic z nedostatku jiných relevantních témat, kterým by se věnovali.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled