poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Zuzana Roithová vítá přistoupení Chorvatska k EU - zachová se stejně i česká politická scéna?

Evropský parlament dnes schvaluje přístupovou smlouvu Chorvatska k Evropské unii. V debatě vystoupila česká europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL).

 
[ 1. prosince 2011 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

"Úspěšné završení přístupových jednání Chorvatska mne upřímně těší. Jeho reformní úsilí jsou příkladem pro další země v regionu. Vstup Chorvatska do EU zaručuje i stabilitu v Západním Balkáně, který donedávna sužovaly válečné konflikty.

 A těší mně to dvojnásobně kvůli skvělým vztahům s českými občany a hlubokými bilaterálními vazbami mezi oběma národy v dlouhodobé historii i současnosti. O to více mne mrzí, že právě Česká republika může zkomplikovat ratifikaci smlouvy o přistoupení Chorvatska."

 Zuzana Roithová kritizuje neodpovědný přístup českého prezidenta i opozičních sociálních demokratů, kteří z přístupové smlouvy s Chorvatskem vytvářejí rukojmí ve sporu o věcně nesmyslný Klausův protokol k Listině základních práv EU.

 "Neexistuje žádná legislativní konstrukce, která by skutečně umožnila vyjmout ČR z působnosti Listiny základních práv EU. Tím pádem vyjednaný protokol neohrožuje sociální jistoty pro české občany, jak tvrdí ČSSD. Stejně tak se Listina nijak nedotýká Benešových dekretů, jak si opravdu, ale opravdu mylně myslí prezident Klaus. Zneužít pro čistě politikářské důvody přístupovou smlouvu Chorvatska je špatné a nedá se s tím souhlasit," dodává Zuzana Roithová.

 Europoslankyně KDU-ČSL si přeje, aby politická reprezentace České republiky vzala v potaz pozitivní vztah české veřejnosti a podpořila přijetí Chorvatska do EU s co nejmenším zpožděním. Nejen symbolické, ale i zcela věcné výhody, které z chorvatského členství vzejdou českým občanům, za to stojí.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled