poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


TZ Zuzany Roithové k nařízení EP a Rady o názvech textilií a označování textilních výrobků etiketami

 
[ 11. května 2011 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Evropský parlament dnes ve druhém čtení odhlasoval kompromisní revizi nařízení Evropského parlamentu a Rady EU o názvech textilií a označování textilních výrobků etiketami. Návrh podle poslankyně EP Zuzany Roithové umožní rychlejší uvádění nových vláken do evropské výroby a zlepší bezpečnost výrobků.

,,Je mi ale líto, že Rada tak tvrdošíjně odmítá zavedení označování země původu a harmonizaci označování velikostí," říká členka Výboru EP pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele. Komplexní návrh na označování textilních výrobků přitom výbor odhlasoval před rokem. Podle Roithové tak členské státy upírají spotřebitelům právo dozvědět se, kde byla podstatná část kupovaného zboží vyrobena. Nepříznivá zpráva je to i pro evropské textilky. "To přece není utajovaná skutečnost. Naopak by to posílilo propagaci kvality evropských značek a právem vzbudilo hrdost občanů na to, co ještě vzdor konkurenci levné pracovní síly a nekvalitních výrobků především z Číny dokáží Evropané vyrábět," upřesňuje česká europoslankyně, která v Evropském parlamentu hájí zájmy českých textilek již sedmý rok.

Podle nové legislativy budou textilní výrobky označeny etiketami s informacemi o použitých materiálech v procentuálním zasoupení podle hmotnosti, novinkou bude povinnost uvádět obsah materiálů zvířecího netextilního původu. To se netýká krejčovských výrobků na míru. "Pokud jde o požadavky Parlamentu, které blokuje Rada, náš tým vyjednal v kompromisu alespoň to, že Evropská komise bude muset do 30. září 2013 předložit dopadovou studii s legislativním návrhem pro označování země původu, harmonizované symboly způsobů ošetřování výrobků, informace o alergenech, nebezpečných látkách, hořlavosti a také konečně sjdenocené značení velikostí atd. Podle našeho parlamentního návrhu je zemí původu ta, kde proběhly alespoň dva ze čtyř podstatných kroků procesu výroby. Zatímco USA či Brazílie domácí výrobce textilu hrdě označují, evropské země o to dnes nestojí a za dva roky může být evropských výrobců kvalitního zboží výrazně méně: je otázkou, zda do té doby Evropská rada změní svůj postoj ke standardizaci čísel velikostí a zejména označování země původu.Nyní již nemá smysl se o tom přesvědčovat v Bruselu, ale vlastní vlády v jednotlivých zemích Česko nevyjímaje," dodává Zuzana Roithová.

Značku "made in" lze zatím nepovinně používat, ale problém je v tom, že není nikde zakotven standard (viz výše), kdy to je oprávněné označení v případech, kdy procesy výroby probíhají ve více než jedné zemi, což je důležité opatření proti klamavé reklamě.

 

Pro více informací:
Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 237 933, +32 228 47 485
www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled