poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Zuzana Roithová prosadila vyšší ochranu pro bankovní vklady v EU

"V případě pádu banky dostanou své vklady spotřebitelé místo současných 6 týdnů do 7 pracovních dnů. Tuto garanci budou mít navíc pro jakékoliv vklady včetně vkladních knížek či vkladových certifikátů a to až do výše 100 000 Eur, což pokryje 95,4% vkladů spotřebitelů v EU," říká europoslankyně Zuzana Roithová, která je zpravodajkou stanoviska o Systémech pojištění vkladů. Její text dnes přijal Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele většinou 34 hlasů (z 37).

 
[ 13. dubna 2011 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Tato novela evropské směrnice zajistí vyplacení vkladů spotřebitelům v EU ze státních fondů, do kterých musí banky pravidelně přispívat. Po zkušenosti z finanční krize se objem fondů zvýší čtyřnásobně, což poskytne dostatečnou rezervu pro řešení případného bankrotu jakékoli pojištěné banky a pokud s návrhem Roithové bude souhlasit celý Parlament a Rada, ušetří to náklady o polovinu proti návrhu Evropské komise.

"Prosadila jsem další návrhy na zvýšení vyšší ochrany pro spotřebitele. Například některé vklady spojené s nákupem či prodejem vlastního bydlení, výplata penzijního připojištění, pojistky či náhrady za nedbalost při poskytování zdravotní péče budou dočasně na 6-12 měsíců chráněny dokonce i nad limitem 100 000 Eur. Přesvědčila jsem většinu kolegů ve výboru, že i vklady malých obcí, které by při pádu bank bez peněz nemohly plnit své funkce, musí být také chráněny, i když to Komise a sociální demokraté nechtěli. Banky v příhraničních oblastech budou moci poskytnout smlouvy v cizích jazycích dle volby vkladatelů," vysvětluje některé novinky česká poslankyně.

"Abychom předešli opakování irské krize, budou muset členské státy nově vybírat příspěvky do záchranných fondů od finančních institucí nikoliv plošně jako doposud, ale výše příspěvků se bude lišit podle rizikovosti jejich podnikatelských plánů, proto kampeličky budou přispívat více a třeba stavební spořitelny méně. Navíc spotřebitelé budou informováni o všech změnách lépe, než v minulosti. Zda-li jsou jejich vklady chráněny se dozví ve stručné formě na svých pravidelných bankovních výpisech a jednou ročně podrobnějším způsobem na informačním letáku, který obdrží poštou," dodává Zuzana Roithová.

Pro více informací:
Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 954 210, +32 228 45 485
www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu
Marek Hannibal, Tiskové oddělení Evropské lidové strany v EP,
tel.: +32-475-753048,
email: marek.hannibal@europarl.europa.eu


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled