poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Zpravodajka Roithová: projekt Galilea může být ohrožen ambicemi Číny

Zahraniční výbor Evropského parlamentu dnes přijal přes dvacet návrhů Zuzany Roithové (stínové zpravodajky), kterými změnila "Rozhodnutí o podmínkách pro využití veřejných regulovaných služeb systému Galileo", které budou využívat i integrované záchranné systémy a armáda.

 
[ 10. března 2011 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Zuzana Roithová komentuje novou službu systému Galileo, jejíž řídící agentura bude mít sídlo bude v Praze: "Původní návrh Komise nedával dobré záruky pro dokonalé fungování. Tato technologie v režimu veřejně regulovaných služeb umožní zkrátit zásahové časy hasičů, rychlé lékařské pomoci a policie. V situacích, kdy o životech rozhodují cenné vteřiny, je nutné, aby systém byl naprosto stabilní. Proto jsem prosadila vyšší záruky bezpečnosti, stanovení standardů a jejich vícevrstevnou kontrolu a také, aby se ke Galileu a jeho přijímačům nedostaly třetí země s autoritativními či totalitními režimy. Zároveň jsme s kolegy otevřeli cestu pro exkluzivní výrobu přijímačů pro evropské podniky, což představuje novou velkou příležitost i pro české výrobce. A doufám, že se této šance chopí včas, zvláště když schvalovací administrativa bude v ČR."

Zuzana Roithová zároveň upozorňuje na riziko, že některé frekvence Galilea by mohly být rušeny čínským navigačním systémem Compass, a žádá Evropskou komisi, aby se tímto problémem zabývala na příštím summitu EU-Čína a uzavřela co nejdříve odpovídající dohodu s čínskou vládou.

Pozměňovacími návrhy Roithová prosadila i posílení pozice Agentury pro Galileo sídlící v Praze nad dojednaný rámec: Evropská komise bude mít za povinnost veškeré záležitosti spojené s Galileem s touto Agenturou předem konzultovat.

Zuzana Roithová se již v roce 2006 zasazovala o umístění sídla Agentury pro Galileo v ČR. Například na své náklady uspořádala propagační výstavu v Evropském parlamentu ve spolupráci s Vesmírnou agenturou ČR. Úspěšně lobbovala u ministryně školství ČR za uhrazení poplatku, který nám umožnil členství v Evropské vesmírné agentuře a prokázal tak schopnost soutěžit o sídlo agentury Galileo s ostatními adepty. "Je to obrovský úspěch pro českou státní správu, že po diplomatickém úsilí skutečně získala pro ČR sídlo Agentury pro Galileo na sklonku minulého roku. Pro mne je nyní čest přispět k dobrému nastavení podmínek pro fungování služeb Galilea" dodává česká europoslankyně.

 

Další informace: Veřejná regulovaná služba je jednou z pěti služeb, které bude Galileo nabízet. Bude určena pouze pro potřeby státní správy a půjde o službu s nejvyšším bezpečnostním šifrováním. Kromě využití integrovaným záchranným systémem tuto navigaci využije také armáda, a to zejména při zahraničních vojenských misích. Další čtyři služby Galilea zahrnují bezplatný signál pro veřejnost, zpoplatněný kódovaný signál pro komerční využití, zabezpečený signál např. pro navigaci letadel nebo vlaků a nouzový signál s možností oboustranné komunikace např. pro pátrání na moři či v nehostinných oblastech. Galileo má být funkční od roku 2014 a umožní evropským státům nezávislost na americké GPS, která jako armádní systém může být kdykoliv v případě válečného konfliktu vypnuta či omezena a je méně přesná než bude navigace Galileo.

 

Pro více informací:
Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 237 933, +32 228 47 485, www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu
Marek Hannibal, Tiskové oddělení Evropské lidové strany v EP,
tel.: +32-475-753048,
email: marek.hannibal@europarl.europa.eu


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled