poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


KDU-ČSL pro koordinaci lékové politiky v Evropské unii

Společné prohlášení Pavla Bělobrádka, předsedy KDU-ČSL, a europoslankyně Zuzany Roithové

 
[ 16. února 2011 | Autor: Zuzana Roithová, Pavel Bělobrádek ]
 

"Stoupající trend padělaných léčiv v EU je alarmující, proto KDU-ČSL podporuje vyšší stupeň koordinace lékové politiky mezi členskými státy. Jinak hrozí, že se Evropa v padělcích utopí," komentuje předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnešní hlasování Evropského parlamentu o směrnici o padělaných léčivech.

Poslanci Evropského parlamentu, včetně poslanců za KDU-ČSL, žádali již loni Komisi, aby předložila návrh novely směrnice o zabránění vstupu padělaných léků do dodavatelského řetězce. "Reagovali jsme tak na alarmující podíl padělaných léků na evropském trhu. Nově navržená směrnice zavede přísnější kontroly distributorů i obchodníků, zavede pravidla pro obaly léků včetně kontroly jejich neporušení. Výrobci budou provádět hodnocení rizik i u pomocných látek," uvádí europoslankyně Zuzana Roithová.

"Určité úskalí vězí v tom, že se přísnější pravidla budou týkat jen léků na předpis. Členské státy zatím nemají sjednocenou lékovou politiku, a už kvůli ochraně pacientů by se měli snažit o její koordinaci," vysvětluje Zuzana Roithová. Europoslankyně se kriticky staví k tomu, že se do směrnice nepodařilo prosadit možnost zakázat internetové stránky s padělaným zbožím.

Pavel Bělobrádek upozorňuje, že ačkoliv bude dovoz léčiv pod přísnější kontrolou, vlády zemí EU brání tomu, aby byly zavedeny povinné inspekce výrobců léků ve třetích zemích. Takový režim již dnes funguje v oblasti bezpečnosti dovážených potravin, kdy inspekce komisařů EU u výrobců ve třetích zemí jsou zcela běžné.

Bělobrádek a Roithová jsou přesvědčeni, že český regulační orgán - Státní ústav pro kontrolu léčiv - pravidelně provádí přísné kontroly na území ČR již nyní, na rozdíl od některých jiných zemí EU. Také internetový prodej mohou v Čechách provozovat jen kamenné lékárny. "Tato směrnice je však prvním krokem k celoevropské ochraně před padělanými léky. Evropa, která má společný trh s léčivy, bude muset dosáhnout vyššího stupně integrace v oblasti zdravotnictví, jinak svůj boj s padělky, nejen pokud jde o léčiva, prohraje," shodně hodnotí vývoj oba politici.

 

Pro více informací:
Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 954 210, +32 228 45 485
www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu
Martin Horálek, mluvčí KDU-ČSL, tel.: +420 737 273 876


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled