poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


KDU-ČSL podporuje vznik evropského patentu

Europoslanci KDU-ČSL budou dnes hlasovat o povolení institutu posílené spolupráce 25 zemí v situaci, kdy Španělsko a Itálie nesouhlasí s dalším jednáním o evropském patentu kvůli jazykovému režimu. Posílená spolupráce je jedinou cestou, jak dovést ke konci třicet let trvající jednání o evropském patentu, který by dokázal ochránit investice evropského průmyslu do vývoje. Poslední návrh z dílny Evropské komise blokovaly členské státy na Radě EU od roku 2000.

 
[ 15. února 2011 | Autor: Zuzana Roithová, Pavel Bělobrádek ]
 

"Oceňuji práci belgického předsednictví, protože dokázalo oživit návrh na evropský patent. Jednotný patent přinese zjednodušení administrativy spojené s registrací a výrazně sníží náklady pro podnikatele, a to pětkrát oproti současné situaci," hodnotí výsledek jednání Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Bohužel nedošlo k jednomyslné dohodě kvůli překladu patentových přihlášek. Španělsko a Itálie totiž trvají na tom, aby se každý patent povinně překládal i do jejich jazyků. Ostatní země se dohodly na tom, že bude z finančních důvodů dostatečné, aby byly právně ochráněny patenty, jejichž závazné znění bude ve třech úředních jazycích Evropského patentového úřadu. Proto zvolily cestu takzvané posílené spolupráce členských států, kterou umožňuje primární právo EU právě pro situaci, kdy jednání o společném postupu selže a nejméně 9 členských států chce s iniciativou společně pokračovat na svých územích. Odůvodněnost takového postupu vždy musí potvrdit nebo odmítnout Evropský parlament.

"Je na škodu evropské konkurenceschopnosti, že Španělsko a Itálie nedokáží překousnout, že právní ochrana EU patentů bude pouze ve třech úředních jazycích - angličtině, němčině a francouzštině, a z toho důvodu nemají zájem dál na dohodě spolupracovat. Naopak oceňuji, že ČR přehodnotila svůj původně negativní postoj a bude se jednání dále účastnit, protože evropský patent, který prosazuji mnoho let, ochrání investice všech jejich majitelů v EU, zvýší atraktivnost pro inovace a umožní lépe chránit Evropu před padělky," prohlásila na plenární diskuzi ve Štrasburku lidovecká poslankyně Zuzana Roithová. I když se Itálie a Španělsko nebudou účastnit jednání, mohou jejich občané podávat žádost o evropský patent v jednom z dojednaných úředních jazyků.

"Nový soud pro evropský patent bude však také muset odpovědět na řadu otazníků kolem softwarových a biotechnologických patentů," upozornila dále Roithová, která se zasloužila před 6 lety spolu s Jerzym Buzkem, současným předsedou Evropského parlamentu, o odmítnutí širší patentovatelnosti softwarových patentů v Evropském parlamentu právě kvůli neexistenci klíčového evropského patentu.

 

Pro více informací:
Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 237 933, +32 228 47 485
www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled