poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Dioxiny: Zuzana Roithová interpeluje Evropskou komisi

Povede kauza k revizi systému kontrol na úrovni EU?

 
[ 25. ledna 2011 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Europoslankyně Zuzana Roithová, bývalá ministryně zdravotnictví, interpeluje Evropskou komisi v kauze dioxinové aféry. Ex post zjištěná kontaminace potravin touto karcinogenní látkou odhalila slabé stránky jednotného trhu a narušila důvěru spotřebitelů v unijní trh. I když jde o kriminální čin na území jednoho státu, svými důsledky se stává problémem více států včetně České republiky a tudíž problémem celounijním. Pro Zuzanu Roithovou je klíčové, zda je Evropská komise připravena posílit unijní mechanismy tak, aby se podobná situace neopakovala. V minulosti totiž ke kontaminaci potravin dioxiny již došlo - například v Belgii. V té době však ještě byly povolené limity výrazně vyšší.

Zuzana Roithová není spokojená s vystoupením komisaře v Evropském parlamentu ve Štrasburku, kam jej pozvali poslanci minulý týden.

V písemné interpelaci česká poslankyně žádá Evropskou komisi o vyjasnění, zda se skutečně Komise spokojí jen se zvýšením trestních postihů za obdobná protiprávní jednání v rámci kompetencí členských států, jak prohlásil komisař, anebo bude požadovat revizi národních kontrolních systémů a jejich lepší koordinaci i na úrovni EU.

"Považuji za nanejvýš přínosné, že jsme schopni zpětně vysledovat pohyb živočišných produktů. Je ovšem potřeba řešit otázku, jak lépe předcházet obdobným chybám a zajistit bezpečnost potravin. Například v nemocnicích při výskytu pochybení je zvykem revidovat zavedené postupy na odděleních,"  komentuje aféru Zuzana Roithová a připojuje další otázku: "hodlá Evropská komise přistoupit s ohledem na zvyšování standardů v potravinářství a potřebě je dodržovat k revizi zavedených technologických postupů při výrobě potravin a nařídit například oddělenou výrobu krmiv od nepotravinářské výroby?"

 

Více informací:
Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 954 210, +32 228 45 485
www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu
Marek Hannibal, tiskové oddělení ELS, tel.: +32 475 753048


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled