poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Zuzana Roithová o informacích o lécích, jejich účincích a dávkování

Evropský parlament dnes odhlasoval dvě zprávy švédského poslance Fjellnera (Evropská lidová strana) týkající se nařízení a směrnice upravující poskytování informování o lécích, jejich účincích, dávkování a podmínkách užívání.

 
[ 24. listopadu 2010 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Bývalá ministryně zdravotnictví a dnes úspěšná poslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL) komentuje nový legislativní akt takto:

  • "Evropská unie není oprávněna hovořit členským státům do samotné organizace zdravotnictví, nicméně má pravomoc sjednotit podmínky prodeje léků na vnitřním trhu. Nová úprava směřuje k posílení práv pacientů, což chválím. Jako lékařka mohu hodnotit, že v zemích EU bývají informace srozumitelné lékařům. Nyní však budou muset být psány také tak, aby jim rozuměli i laici. Všechny státy EU teď budou mít za povinnost zajistit, aby informace byly k nalezení nejen na internetu, ale aby byly na příbalových letácích napsány laickým jazykem, a to i ve formě čitelné pro pacienty s vadou zraku."
     
  • "Nová úprava bojuje také s nepravdivou či zavádějící reklamou o lécích zejména na internetu, kde pak bývají prodávány léky, které stále častěji bývají nekvalitní, dokonce i nebezpečné buď proto, že obsahují nebezpečné přísady, nebo tím, že neobsahují správnou koncentraci účinné látky a tím poškozují pacienty."
     
  • "Ambice skoncovat se zavádějící či nepravdivou reklamou na internetu je správná, ale regulace obsahu webových stránek v globalizovaném prostředí je téměř nemožná. Chci znovu zdůraznit, že řešením je co nejdříve uvést v život náš dřívější návrh na zavedení značky důvěryhodnosti pro bezpečné internetové stránky. Pak teprve bude možné zajistit i spolehlivý obsah o lécích i na internetu, a to bez ohledu na světadíl, v němž sídlí provozovatel stránek, tak jak jsem to navrhla v mé zprávě o důvěře spotřebitelů v digitálním prostředí."

Informace o lécích není v některých zemích ideální, a proto Evropská unie zavádí nová pravidla, které poslanci podstatně zpřísnili a tím otevřeli prostor pacientům pro snadnější přístup k informacím. Pro české občany to bude znamenat, že na veřejném portálu bude vláda muset zveřejňovat seznam všech léků a informace nejen o jejich hlavních i vedlejších účincích, ale i cenách.

Pro více informací:
Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 237 933, +32 228 47 485
www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu
Marek Hannibal, Tiskové oddělení Evropské lidové strany v EP,
tel.: +32-475-753048,
email: marek.hannibal@europarl.europa.eu


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled