poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Podpora jednoplátnových kin pomůže ochránit kulturní diverzitu EU

„Malá kina nutně potřebují finanční podporu, aby se udržela a nepřeválcovaly je multiplexy,“ tvrdí Zuzana Roithová. Podobně jako malé a střední podniky tvoří páteř zdravé ekonomiky, tzv. jednoplátnová kina jsou podle ní jedním z pilířů kulturní úrovně Evropanů. „Vítám iniciativu Evropské komise na podporu digitalizace malých kin a věřím, že naše kina o peníze z evropských fondů zažádají co nejdříve,“ prohlašuje europoslankyně. Artová kina mají v porovnání s velkými sítěmi tendenci uvádět více evropských filmů. Mnohá z nich jsou členy sítě „Europa cinemas”, která dostávala podporu z programu MEDIA již od roku 1995. Síť sestává ze 770 kin s 1 945 promítacími sály ve 443 městech zemí EU 27.

 
[ 28. září 2010 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Evropská komise představila novou strategii na podporu digitalizace evropských kin. Chce tak pomoci tomu, aby více kin uvádělo evropské filmy. Náklady na digitální zařízení si mnohá malá kina nemohou dovolit, a proto strategie EK vymezuje několik možností finanční podpory, včetně státní podpory a podpory z Evropského fondu regionálního rozvoje a programu EU MEDIA zaměřeného na podporu filmového průmyslu. Na podporu iniciativ v oblasti digitalizace kin a jiných inovativních projektů již Komise poskytla od roku 2007 25 milionů eur z programu MEDIA. Koncem roku 2010 plánuje zahájení nového programu, v jehož rámci přispěje dalšími 4 miliony EUR na digitalizaci pro kina uvádějící převážně evropské filmy.

„Podpora při překonávání digitální propasti neochrání jen budoucnost malých kin, ale také kulturní diverzitu, protože jednoplátnové sály na malých městech nabízejí snímky pro celé spektrum návštěvníků, tedy i klubové filmy nebo třeba pohádky. Žhavé filmové novinky dostávají i s dvouměsíčním zpožděním oproti multiplexům, kdo chce vidět komerční film, navštíví velkoměsto. Malá kina mohou a musejí nabízet i filmy, které vícesálová kina z komerčních důvodů neuvádějí, bez finanční podpory se ale neudrží,“ vysvětluje Roithová.

Je známo, že nejohroženější jsou malá kina ve střední a východní Evropě, kde tvoří dvě třetiny promítacích sálů. V České republice přitom tisíce kin v malých městech a vesnicích přestaly promítat a změnily se na kulečníkové herny a hospody, či chátrají. Z 3400 kin v roce 1975 jich v ČR do roku 2007 zbylo 764.

Přestože počet filmů vyrobených a distribuovaných v EU daleko převyšuje počet filmů vyrobených mimo EU, na podílu na trhu se to nijak zvlášť neprojevuje. Podle Evropské audiovizuální observatoře se do EU v roce 2008 dostalo 167 filmů vyrobených v USA a 726 filmů ze zemí EU 27, přesto tvořil podíl amerických filmů v EU 27 téměř dvě třetiny.

Program MEDIA 2007 přispěje v letech 2007–2013 na evropský filmový průmysl 755 miliony eur, nový záruční fond pro výrobu v rámci programu MEDIA poskytne v letech 2010-2013 8 milionů eur formou úvěrových záruk.

 

Pro více informací:
Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 954 210, +32 228 45 485,
www.roithova.cz, email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled