poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Stejná práva cestujících v autobuse jako na letištích?

Evropský parlament dnes ve druhém čtení velkou většinou schválil zprávu Antonio Canciana o právech cestujících v autobusové dopravě. Pouze krajní pravice a euroskeptici (včetně ODS) návrh nepodpořili.

 
[ 6. července 2010 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

"Je to průlomová zpráva zaručující větší ochranu práv cestujících. Cestující budou mít právo na náhradu škody v případě zrušení či zpoždění spoje. Cestujícím také zaručuje právo na oficiální stížnosti a zjednání nápravy. Zvyšuje do značné míry odpovědnost dopravců v případě nehody, zakazuje diskriminaci z důvodu snížené pohyblivosti či zdravotního postižení s tím, že řidiči by měli být na pomoc postiženým osobám proškoleni. Členské státy se však takovým zárukám brání," hodnotí zprávu europoslankyně Zuzana Roithová.

"Už v minulém roce jsme velkou většinou přijali text zprávy v prvním čtení. Rada ministrů však seškrtala původní návrh Komise a Parlamentu na úplné minimum, a u většiny klíčových bodů nezůstal kámen na kameni. Radě se evidentně nelíbí, že by podmínky přepravy cestujících v autobusové dopravě, která tvoří nemalé procento, měly být pozvednuty na stejnou úroveň v rámci celé EU," kroutí hlavou Roithová.

Rada v prvním čtení výrazně změnila zásadní prvky návrhu nařízení. Některá zásadní ustanovení, zejména ustanovení o odpovědnosti v případě smrti a zranění, odpovědnosti za ztracená a poškozená zavazadla, o náhradách a pomoci v případě zpoždění a zrušení spojů, zmírnila či úplně vypustila, což by mohlo vést k významnému snížení práv cestujících.

"Za nejzásadnější rozdíl, který členské státy neakceptují, považuji práva osob se zdravotním postižením. Pro některé z nich je přitom možnost samostatně cestovat klíčová a naprosto zásadně ovlivňuje kvalitu života," upozorňuje Roithová. "Obávám se, že nakonec i přes jasnou podporu Evropského parlamentu napříč politickým spektrem Rada ministrů zamete prvky zvyšující práva cestujících pod koberec. V této souvislost bych chtěla apelovat na vlády členských států: nezapomínejte na své občany."

Obdobná práva dnes Evropský parlament schválil i pro cestující v námořní dopravě.

 

Pro více informací:
Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 954 210, +32 228 45 485
www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu
Marek Hannibal, Tiskové oddělení Evropské lidové strany v EP,
tel.: +32-475-753048,
email: marek.hannibal@europarl.europa.eu


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled