poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Prezident EU Van Rompuy: Máte moji podporu ve věci kanadských víz

Zuzana Roithová, europoslankyně KDU-ČSL, se v dubnu písemně obrátila na prezidenta EU Van Rompuye, předsedu Komise Barrosa a předsedu kanadské vlády Harpera, které požádala, aby urychlili jednání ohledně zrušení vízové povinnosti ze strany Kanady pro občany České republiky. Prezident EU Van Rompuy je první, kdo se k problému obrátil čelem. V dopise adresovaném Zuzaně Roithové ji ujistil o své podpoře a slíbil, že bude usilovat o vyřešení problematiky kanadských víz pro občany České republiky.

 
[ 11. června 2010 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

V dopise poslankyni sděluje, že otázku víz předložil předsedovi kanadské vlády Harperovi. Pro Van Rompuye jde o klíčový bod bilaterálních vztahů mezi EU a Kanadou. Kanadskému premiérovi na osobním jednání sdělil, že Česká republika má silnou podporu členských států. Dále mu vysvětlil, že EU problém kanadských víz nevnímá jako spor členského státu s Kanadou, ale jako problém týkající se celé EU.

"Solidarita v EU funguje, nejde jen o planou frázi. Van Rompuy se projevil jako pravý křesťanský demokrat. Tlak na Komisi a na Radu přináší své ovoce. Bojovat za práva českých občanů musíme na všech frontách" říká Zuzana Roithová. Požadavek zrušení kanadských víz již dříve podpořila lidovecká frakce, tedy nejsilnější politická síla v Evropském parlamentu.

Kanada se zavázala, že zpřísní svůj štědrý a ke zneužívání lákavý azylový zákon, což má vést ke zrušení víz. "Ze strany Kanady musíme vidět určitý pokrok v této oblasti, jinak hrozí, že mohou nastat komplikace v průběhu schvalovací procedury v Evropském parlamentu pro nás nijak významné hospodářské smlouvy s Kanadou. Odpovědnost však za to ponese kanadská strana," varuje Roithová.

 

 

Pro více informací: 
Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 954 210, +32 228 45 485
www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled