poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Tiskové zprávy


Zuzana Roithová k textilu: nakupující musí vědět, kde byla textilie vyrobena

Evropský parlament se zabýval legislativou týkající se označování textilií etiketami. Návrh nařízení ruší předchozí směrnice a má zavést jednodušší proceduru pro registraci nových textilních vláken.

 
[ 19. května 2010 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Poslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), která se pomocí textilnímu průmyslu dlouhodobě zabývá a na formování pozice Parlamentu se osobně podílela, považuje za průlom zavedení povinnosti týkající se značení země původu výrobku. Nakupující se snáze vyhnou koupi nebezpečného výrobku, kterých i přes zlepšení kontroly je stále velmi mnoho, budou-li vědět, kde bylo zboží vyrobeno.

"Nejde v žádném případě o protekcionismus, ale o to, aby spotřebitelé získali potřebné informace o zboží, které si hodlají zakoupit. Informace o tom, kde byla podstatná část výrobku vyrobena není přeci utajovaná skutečnost, ale napomůže orientaci spotřebitelů. Posílí propagaci kvality evropských značek a právem vzbudí hrdost občanů na to, co ještě vzdor konkurenci levné pracovní síly dokáží Evropané vyrábět," zdůrazňuje Zuzana Roithová.

Původní návrhy značku "made in" vázaly na výrobky ze třetích zemí. Díky mravenčí práci ve výboru pro ochranu spotřebitele došlo k posunu, tato značka se bude nepovinně užívat i u výrobků, které jsou vyrobeny v evropských zemích. Aby byl výrobek označen jako český, pak tři ze čtyř kroků ve výrobním procesu musí být provedeny v ČR.

"Je to první vlašťovka, po které volají dlouho jak evropští výrobci tak spotřebitelé, kterým záleží na kvalitě. Věřím, že tento princip brzy rozšíříme i na obuv a výrobky ze skla, porcelánu a další komodity a že to stihneme dříve, než evropské výrobky definitivně zmizí z našeho trhu pod tlakem konkurence nekvalitních levných výrobků z Asie" řekla Zuzana Roithová.

 

Pro více informací:
Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 954 210
www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu
Marek Hannibal, Tiskové oddělení poslaneckého klubu ELS, tel.: +32475753048


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled