poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

O mně v médiích


České internetové obchody prodávají zakázané hračky

 
[ 2. prosince 2011 | Autor: ČTK - www.tyden.cz ]
 


České internetové obchody prodávají zakázané hračky

   

2.12.2011  tyden.cz  str. 00  Rozhovory

   

ČTK

   

zpět

   

Některé tuzemské internetové obchody prodávají nebezpečné hračky a výrobky, které byly zařazeny na evropský seznam zakázaného zboží Rapex. Pomocí systému Rapex se závadné výrobky stahují z unijního trhu.

Některé tuzemské internetové obchody prodávají nebezpečné hračky a výrobky, které byly zařazeny na evropský seznam zakázaného zboží Rapex. Na tiskové konferenci v Praze to novinářům řekla poslankyně Evropského parlamentu a členka výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Pomocí systému Rapex se závadné výrobky stahují z unijního trhu.

"Ověřila jsem se svým týmem, že na internetu lze snadno koupit zboží, které je na seznamu zakázaného zboží EU. Protože jde navíc o výrobky pro děti, chci upozornit rodiče v ČR, že by si měli ověřovat, zda jejich vybrané zboží není také na seznamu zakázaných výrobků," uvedla Roithová.

K dostání je na internetu například nebezpečná dětská ohrádka z Polska či čínské chodítko pro malé děti. Oba výrobky přitom byly už dříve zařazeny na seznam Rapex. Závadné zboží podle Roithové nabízely dva internetové obchody, které ale nepatří mezi problémové prodejce. Jejich provozovatelé pouze včas nezkontrolovali, zda zboží není zařazeno do systému Rapex.

Stejnou zkušenost má i Česká obchodní inspekce. "Problém, kdy se nebezpečné zboží prodává i přes zákaz, je na internetu oproti stejné situaci v kamenných obchodech horší. Všech sedmatřicet takových případů, které jsme od loňského roku řešili, bylo z internetového prostředí," řekl Petr Hasman z ČOI.

Zboží zařazené do evropské databáze Rapex nyní lidé podle Roithové nově najdou na portálu www.budulinek.eu, který se věnuje ochraně dětí před nebezpečnými výrobky. Rodičům stačí před objednáním zadat jméno výrobku a ihned si mohou ověřit, zda není jeho prodej zakázaný.

ČOI loni zakázala v Česku prodej 12 901 kusů hraček v celkové hodnotě 1,3 milionu korun. Ve srovnání s rokem 2009 je množství i hodnota zakázaných hraček zhruba o polovinu menší. Inspektoři loni uskutečnili 5055 kontrol. Porušení požadavků stanovených na hračky při uvedení na trh zjistili v 556 případech, což bylo 36 procent ze všech kontrol. Z toho ve 198 případech to bylo porušení nařízení vlády o hračkách.


URL| http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/rozhovory/ceske-internetove-obchody-prodavaji-zakazane-hracky_219018.html


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled