poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

O mně v médiích


Štrasburk pohrozil Kanadě odvetou za víza

 
[ 9. března 2011 | Autor: deník Právo, strana 9, Ze zahraničí (mcm) ]
 

Prohlášení, které přijal Evropský parlament, požaduje brzké odstranění vízové povinnosti, kterou uvalila na občany ČR Kanada. Pokud ta svůj postoj nezmění, hrozí jí odveta.

„Pokud nebude otázka porušování mechanismu vzájemnosti v oblasti víz brzy vyřešena, lze očekávat odpovídající odvetná opatření ze strany EU,“ varuje prohlášení parlamentu, které iniciovalo pět europoslanců – dva Češi (Zuzana Roithová a Miroslav Ouzký), dva Němci (Alexander Alvaro a Manfred Weber) a Řek Stavros Lambrinidis.

Předseda parlamentu EU Jerzy Buzek, který o přijetí prohlášení informoval v pondělí večer, řekl, že poslanecké shromáždění tak vyjádřilo „plnou solidaritu“ s českými občany, kteří jsou od července 2009 jednostranně vystaveni vízové povinnosti ze strany Kanady.

Přijatý dokument naznačuje, jak by odveta vůči Kanadě mohla vypadat: „Další prodleva v ukončení tohoto nerovného postavení českých občanů by mohla ohrozit budoucí ratifikaci komplexní dohody o hospodářské a obchodní spolupráci mezi EU a Kanadou.“ Podle Roithové ale parlament EU dohodu nezablokuje. „S tím nepočítám,“ řekla. Prohlášení mělo podle ní jiný cíl: vysvětlit postoj ČR, až ona odmítne schválit dohodu s Kanadou. Češi už ostatně kvůli vízům brzdí schvalování unijní smlouvy o civilním letectví s touto zemí.

Kanadská víza hrozí i Maďarům

Prohlášení podepsalo 374 ze 736 unijních poslanců. Postavili se za něj všichni členové ODS, komunisté i křesťanští demokraté, avšak jen část poslanců ČSSD.

Petice vyzývá Evropskou komisi, aby připravila „nový mechanismus“, jenž zaručí společnou ochranu proti jednostranným krokům jiných států a „zajistí, aby všechny členské země (Unie) okamžitě obnovily vízovou povinnost pro občany země mimo EU, která tento mechanismus poruší“.

Česko totiž musí o odstranění víz jednat s Kanadou, nemá ale páky k nátlaku na ni.

Roithová otevřeně kritizuje Komisi a příslušnou komisařku, Švédku Cecilii Malmströmovou, za jejich laxní přístup k problému kanadských víz: „Opakovaně nereagovala, vymlouvala se. Ji to nebolí, ta tomu nerozumí. Většina poslanců ví, že trochu nestačí na svou funkci.“

Dokument se nezabývá jen Českem. Upozorňuje, že Kanada diskriminuje v oblasti víz také Bulhary či Rumuny, a vyzývá Ottawu, aby s tímto postupem skoncovala.

Problém s vízy ale nemá jen Česko nebo dvě balkánské země: Poláci musejí mít stále víza do USA. Podle Roithové navíc „kanadský velvyslanec před svědky řekl, že zruší bezvízový styk s Maďarskem“. Stejně jako v případě České republiky by k tomu mohlo dojít po skončení maďarského předsednictví v Evropské unii.

Parlamentní prohlášení mohou iniciovat malé skupiny europoslanců (nejvýše pět lidí), musí mít k tomu ale souhlas předsedy parlamentu. O jejich přijetí se nehlasuje: stačí, když se pod ně podepíše nadpoloviční většina poslanců, a stává se z nich oficiální postoj parlamentu.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled