poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

O mně v médiích


Občané dvou kategorií

(reakce na komentář Richarda Falbra, který vyšel v Právu dne 9. 3. 2011)

 
[ 11. března 2011 | Autor: Zuzana Roithová, Právo, str.6, Publicistika ]
 

Europoslanec Falbr si zde stěžoval na dotazy novinářů, proč nepodpořil mnou iniciované prohlášení Evropského parlamentu za zrušení jednostranné vízové povinnosti uvalené Kanadou na české občany.

Respektuji jeho právo nepřipojit se k 374 poslancům, ale důrazně se ohrazuji proti zmateným či zlovolným výrokům, kterými hodnotí moje úmysly jako pokrytecké a smysl prohlášení označuje za osobní marketingovou akci, k jejímuž úspěchu nehodlal přispět. Tedy si nepřál, aby se prohlášení, tak politicky významné pro ČR, nestalo oficiálním dokumentem, kterým předseda EP Buzek zahájil plenární zasedání tento týden ve Štrasburku.

Jde totiž o víc než o víza s Kanadou a černého Petra má Komise. Bez ní se nemůžeme účinně bránit. V rámci společné vízové politiky má hájit občany členské země, aby se neprodlužovala taková dvojí kategorie evropského občanství.

Bohužel komisařku Malmströmovou taková diskriminace, týkající se i Polska, Kypru, Rumunska a Bulharska, vůbec nepálí. Co by dělali poslanci třeba Francie, kdyby jim Kanada jednostranně zavedla víza? Obrátili by Parlament vzhůru nohama.

Interpelovala jsem s kolegy Komisi a Radu, psala oficiální dopisy představitelům Kanady včetně premiéra, získala podporu od předsedy Evropské rady van Rompuye, poté jsem se rozhodla získat pro věc Evropský parlament. Váhala jsem – neúspěch by znamenal, že nejen Komisi, ale i Parlamentu je to lhostejné. Úspěšných je totiž jen 10 procent deklarací. Proto bylo třeba vymyslet dobrou kampaň, kterou pan Falbr teď pomlouvá.

Poslanci dostávali pohlednice s kanadskou vlajkou, kde je český občan personifikovaný tváří Václava Havla s otázkami, proč nemůže volně do Kanady 21 let po pádu Berlínské zdi, zatímco ostatní Evropané ano, a zda mají všichni občané EU stejná práva, nebo zda máme dvojí kategorii občanství?

Je zarážející, že pan Falbr šířil, že Václav Havel s diplomatickým pasem může cestovat do Kanady, kdy bude chtít. Držitel téhož pasu Falbr neví, že v něm musí mít platné vízum do Kanady jako každý jiný Čech?

I přes tyto podpásovky kampaň splnila cíl. Všichni poslanci, Komise a Rada dnes vědí, že to, že marně žádáme o datum, kdy budou víza zrušena, je politicky neudržitelné, zvláště když Kanada už změnila azylový zákon.

Také kanadský parlament se brzy dočte, proč je ohrožena ratifikace významných smluv mezi EU a Kanadou. Pokud to komisařka Malmströmová nepochopí a nezvládne svou práci, riskuje kariéru. Půjdu za tím dál a nejsem na to sama. Je nás už 374 v EP většina – i bez poslanců Falbra a Roučka.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled