poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

O mně v médiích


EU přitvrdí boj proti padělaným lékům, zpřísní se kontroly

Štrasburk/Brusel - V Evropské unii budou platit přísnější pravidla pro výrobu a distribuci léků na předpis. Zpřísní se také kontroly. Cílem je, aby se na trh nedostávaly padělané léky. Tvrdší normy v tomto směru dnes schválili poslanci Evropského parlamentu.

 
[ 16. února 2011 | Autor: ČTK ]
 

Podle některých odhadů zmiňovaných parlamentem jedno procento léků, které se v EU oficiálně prodávají, představují padělky. "Jinde ve světě je pak situace ještě horší, protože množství padělků zde přesahuje 30 procent," uvedl parlament v jednom z prohlášení.

Norma schválená zákonodárci EU počítá s přísnějšími kontrolami obchodníků i distributorů léků. Zavede i nová pravidla pro obaly či povinnost pro výrobce hodnotit rizika i u pomocných látek.

"Určité úskalí spočívá v tom, že se přísnější pravidla budou týkat jen léků na předpis. Členské státy zatím nemají sjednocenou lékovou politiku, a už kvůli ochraně pacientů by se měli snažit o její koordinaci," uvedla v dnešním prohlášení česká lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová. Upozornila ale třeba, že se do směrnice nakonec nepodařilo prosadit možnost zakázat webové stránky s padělaným zbožím.

"Čelíme narůstajícímu problémů s léky, které jsou padělány, ať už některá jejich ingredience či celý produkt. Chceme bezpečnější prostředí, ve kterém pacienti mohou mít stoprocentní jistotu, že mohou důvěřovat medicínským výrobkům, které dostanou," uvedla socialistická europoslankyně Dagmar Rothová-Behrendtová.

K tomu by měl pomoci mimo jiné systém sledování léků, s nímž norma počítá. Všechny léky na předpis tak budou mít specifický kód, díky němuž bude moci být produkt snadněji sledován v celém řetězci od výrobce až k distributorovi. "Umožní to lékárníkům zjistit, jestli daný produkt vypadá podezřele či nikoli," uvedla Rothová-Behrendtová.

Podle ní se úřady pokusí regulovat i prodej léků po internetu, i když to prý bude dost složité. On-line lékárny budou muset mít patřičné certifikáty a budou napojeny na odpovědné kontrolní úřady jednotlivých zemí.

Roithová ve společném prohlášení s šéfem KDU-ČSL Pavlem Bělohrádkem zdůraznila, že v ČR regulátor už nyní provádí na rozdíl od některých jiných států EU pravidelné a přísné kontroly. I prodej po síti mohou provozovat jen kamenné lékárny.

Europoslanci se už předem dohodli s členskými státy EU, jejichž souhlas je ke vstupu v platnost také nezbytný na kompromisním znění. Schválení v členských státech tak bude už jen formalitou. Až se tak stane, pak budou mít země dva roky na změny v legislativě, aby tato nová pravidla zapracovaly do národního práva.

 

Originál článku naleznete zde: http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/eu-pritvrdi-boj-proti-padelanym-lekum-zprisni-se-kontroly/597097


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled