poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

O mně v médiích


EU přitvrdí v boji proti padělaným lékům

 
[ 17. února 2011 | Autor: Mladá fronta DNES ]
 

BRUSEL V Evropské unii začnou platit přísnější pravidla pro výrobu a distribuci léků na předpis. Zpřísní se také kontroly. Cílem je, aby se na trh nedostávaly padělky. Tvrdší normy včera schválili poslanci Evropského parlamentu.

Podle některých odhadů představují padělky zhruba jedno procento léků prodávaných v EU. „Jinde ve světě je situace horší, někde množství padělků přesahuje i 30 procent,“ uvedl parlament.

Nově schválená směrnice počítá s přísnějšími kontrolami obchodníků i distributorů. Zavede i nová pravidla pro obaly či povinnost pro výrobce hodnotit rizika i u pomocných látek.

„Určité úskalí spočívá v tom, že se pravidla budou týkat jen léků na předpis. Členské státy zatím nemají sjednocenou lékovou politiku. Už kvůli ochraně pacientů by se měly snažit o její koordinaci,“ soudí česká lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová. Upozornila však například, že se do směrnice nakonec nepodařilo prosadit možnost zakázat webové stránky s padělaným zbožím.

„Chceme bezpečnější prostředí, v němž si pacienti budou jisti, že mohou medikamentům důvěřovat,“ prohlásila socialistická europoslankyně Dagmar Rothová-Behrendtová. K tomu by měl pomoci mimo jiné systém sledování léků, s nímž směrnice počítá. Všechny léky na předpis tak budou mít specifický kód, díky němuž bude moci být produkt snadněji sledován v celém řetězci od výrobce až k distributorovi. Úřady se pokusí regulovat i internetový prodej. On-line lékárny budou muset mít patřičné certifikáty a budou napojeny na kontrolní úřady jednotlivých zemí.

Za rok 2009 bylo na hranicích EU zadrženo přes 11 milionů padělaných či nelegálních léků.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled