poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

O mně v médiích


Tichý zabiják. Česko zaplavují falešné léky

Praha - Evropský parlament ve středu schválil přísnější kontroly léků a potravinových doplňků. Nebezpečí hrozí hlavně při nákupu na internetu.

 
[ 17. února 2011 | Autor: Michaela Koubová, www.denik.cz ]
 

Chcete si koupit antikoncepci bez předpisu? Na internetu to není problém. Pokud zadáte požadavek do vyhledávače, můžete si vybrat z desítek nabídek. Pokud tak ale uděláte, neriskujete pouze své peníze, ale také zdraví. Při nákupu od neznámého dodavatele totiž nemáte jistotu, zda se nejedná o léky padělané a tedy možná i zdraví nebezpečné.

Narůstajícímu počtu falešných léků se rozhodli učinit přítrž europoslanci. Ti ve středu odsouhlasili zpřísnění směrnice o padělání léčiv.

„Při nákupu přes internet a navíc bez porady s odborníkem lidé hazardují se zdravím. Například v přípravcích na zvýšení svalové hmoty mohou být přídavky hormonů a anabolik. Ty pak mohou způsobit poruchy srdečního rytmu, cévní soustavy nebo narušení metabolismu,“ popisuje problémy, které mohou způsobit nelegální léky a doplňky stravy, odbornice na výživu doktorka Lenka Luhanová.

V případě, že někdo na internetu prodává na vlastní pěst léky na předpis, hrozí mu pokuta až tři miliony korun.

Problém padělků je, že jsou buď v lepším případě neúčinné, nebo v tom horším obsahují toxické složky. Potravinářská inspekce narazila například v Česku na doplněk stravy, který se vydával za téměř všeléčivé grepové kapky. Po provedení rozboru v něm byla nalezena látka, která se používá k desinfekci bazénů.

Větší jistota hlavně v lékárnách

„Podle odborníků se padělané léky vyskytují v zemích Evropské unie velmi často. V rozvojových zemích je situace ještě horší. Norma předpis aktualizuje tak, aby reagoval na nejnovější rizika a způsoby podvodů,“ vysvětluje europoslanec Milan Cabrnoch (ODS).

Předpis nyní padělatelům ztíží život tím, že léky budou mít těžko falzifikovatelné označení, jako je například hologram nebo sériové číslo. Více si posvítí i na internetové prodejce léků. Každá webová lékárna by měla být označena certifikátem, který zákazníkům zaručí kvalitu prodávaných výrobků.

„Určité úskalí vězí v tom, že se přísnější pravidla budou týkat jen léků na předpis,“ podotýká europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Pouze ty totiž ponesou speciální značení. Z volně prodejných léků bude mít označení jen zlomek.

Podle Roithové mají novinky i další mezery. Do směrnice se například nepodařilo prosadit možnost zcela zakázat internetové stránky s padělaným zbožím.

Pod lepším dozorem budou tedy hlavně výrobky v lékárnách.

„Falšované léky se nedostávají do oběhu jen nezákonnými cestami, ale i běžnými řetězci. Může se tedy stát, že lékárna má lék, a ani neví, že jeho účinná látka byla zfalšovaná,“ osvětluje problém Cabrnoch.

Pozor na vývoz do zemí třetího světa

Podle nově odsouhlaseného dokumentu také mají členské státy EU zavést systém, který umožní stažení nebezpečných přípravků z trhu, a to včetně již prodaných výrobků od pacientů. Pokud je podezření, že se k pacientům dostal nebezpečný lék, musí být členské země informovány nejpozději do jednoho dne.

Ostřejší pravidla nebudou platit jen pro dovoz léků, ale i pro jejich vývoz. V zemích třetího světa totiž padělané a nelegální léky tvoří na trhu většinu. Europoslanci proto chtějí zabránit tomu, aby se padělatelé po zpřísnění pravidel v rámci Evropské unie nezačali o to více soustředit například na státy v Africe.

 

Originál článku naleznete zde: http://www.denik.cz/z_domova/tichy-zabijak-cesko-zaplavuji-falesne-leky20110216.html


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled