poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

O mně v médiích


Češi rozjeli v Bruselu lobbing za zrušení kanadských víz

Česko, nespokojené s tlakem Bruselu na zrušení víz do Kanady, odstartovalo novou ofenzivu. Spolu s premiérem Petrem Nečasem, jenž naléhal v Bruselu na předsedu komise Josého Barrosa a „prezidenta“ unie Hermana Van Rompuye, lobbovala za bezvízový styk také velvyslankyně při EU Milena Vicenová. Stejné téma chce tento týden opět otevřít i europoslankyně Zuzana Roithová.

 
[ 20. září 2010 | Autor: Igor Záruba, www.e15.cz ]
 

Vicenová se ve čtvrtek sešla s šéfem generálního ředitelství Vnitřní záležitosti Stefanem Manservisim. Schůzka předcházela dnešnímu zasedání česko-kanadské pracovní skupiny. „Ujistila jsem ho, že Česko připravilo na toto jednání informaci o postupech pro zlepšení situace romské menšiny. Čekáme proto od Kanady jasnou odpověď, kdy budou víza zrušena. Pokud se nesetkáme s pochopením, považujeme za nezbytné, aby komise navrhla odvetná opatření,“ sdělila Vicenová. Za přiměřený protitah považuje zavedení víz pro kanadské diplomaty a pracovníky cestující služebně do EU.

Europoslankyně Roithová si od pracovní skupiny příliš neslibuje. „Průlom nečekám, ale cesta by byla. Chci dále hrát na kartu chystané smlouvy o hospodářské spolupráci mezi unií a Kanadou,“ naznačila. Tu musejí kromě Evropského parlamentu schválit i národní zákonodárci. „ V české sněmovně a Senátu by se mohla ratifikace zdržet. Podobně by se mohly zachovat některé další státy,“ řekla Roithová.

Kanada zrušila bezvízový styk pro české občany v polovině loňského července. Jako důvod oznámila přílišný nápor romských žadatelů o azyl. Za Česko se ihned postavili ministři zahraničí EU a Evropské komise, rok se dokonce hovoří o reciproční odvetě. Kanada mezitím připravuje změnu svého azylového zákona, jenž by měl platit od roku 2013. Do té doby nechce Ottawa o prolomení víz slyšet.

Premiér Petr Nečas, který se přijel v závěru uplynulého pracovního týdne představit do Bruselu, hovořil o vízech nejprve s předsedou komise Josém Barrosem. „O tomto tématu jsme samozřejmě mluvili. Je to citlivé téma pro Českou republiku a její občany, protože v rámci Evropské unie nechceme být děleni na občany první a druhé kategorie,“ oznámil po rokování Nečas.

Barroso hosta ubezpečil, že komise dodržuje seznam úkolů, které mají vést k odstranění víz pro Čechy a na němž se v minulosti shodla celá Evropská unie. „Sám jsem toto téma vznesl při jednání s kanadským premiérem,“ upozornil Portugalec.

O větší tvrdost sedmadvacítky požádal následně šéf českého kabinetu stálého předsedy Rady EU Hermana Van Rompuye.

Belgický představitel, který nepřišel na brífink s novináři, Nečase podle jeho slov ujistil, že tlak na kanadskou stranu zesílí. „Van Rompuy jednoznačně souhlasí s tím, že není možné, aby část obyvatel EU potřebovala při cestách do Kanady víza, a část ne. Je připraven znovu v této věci tlačit na kanadskou stranu,“ řekl Nečas.

 

článek je k nahlédnutí zde: http://www.e15.cz/domaci/politika/cesi-rozjeli-v-bruselu-lobbing-za-zruseni-kanadskych-viz


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled