poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Moje názory


K "směrnici" EU o Západním břehu Jordánu

Několik občanů mi napsalo s žádostí o vysvětlení toho, jak jsme mohli v Evropském parlamentu schválit protiizraelsky zaměřenou směrnici. Zde je má shrnující odpověď.
 
[ 26. července 2013 | Autor: Zuzana Roithová ]
 
Pokládám rozhodnutí viceprezidentky Ashtonové za velmi nerozumné, a to obzvlášť v této době, kdy se blíží znovuotevření jednání mezi Izraelem a Palestinci ve Washingtonu. Tento vnitřní předpis byl ovšem vydán na základě závěrů jednání rady ministrů zahraničí členských států EU 10.12. 2012 , které zopakovaly dle mého názoru z politického, praktického i historického hlediska zcela nesmyslnou mantru o přísném dodržování hranic z dubna 1967. Na jednání byl přítomný za Českou republiku ministr zahraničí Schwarzenberg.

Kvůli tomuto nediplomatickému kroku hodláme ve skupině europoslanců sdružených v Evropských přátelích Izraele (EFI) lady Ashtonovou interpelovat. Nyní k technické stránce věci - Evropský parlament se stávající situací nemá nic společného a tudíž jsme o ničem nehlasovali. Nejde navíc o směrnici - "directive" - tedy závažný legislativní dokument, který prochází a je upravován a úschvalován i Evropským parlamentem - ale o "guidelines", tedy "pokyny", jakési úřední směrnice pro vnitřní správu a rozhodování v rámci Komise, které vydal sekretariát Komise a Rady reprezentovaný právě lady Ashtonovou. To, že ČR tento text nevetovala mi připadá stejně absurdní jako usilovná blokace uvedení Hizballáhu na seznam teroristických organizací EU, který v závěrečné fázi blokovalo jen Irsko, Malta, Rakousko a ČR. V dobách, kdy se vlády účastnila KDU-ČSL by takový postoj byl nemyslitelný.

Celá kauza mi připadá nejen škodlivá vzhledem k vyhrocenosti velmi citlivých jednání o blízkovýchodním mírovém procesu, ale i jako nepochopitelná z praktických důvodů - existuje totiž všemi stranami akceptovatelná verze textů týkajících se hranic z roku 1967 (ve skutečnosti nejde o mezinárodní uznávanou hranici, ale o pouhou linii příměří z války o nezávislost Izraele v 1948 - i proto mi připadá  mezinárodní lpění na této nelogické čáře jako šílené, a to o to více, že zejména Palestinci sami odmítají tuto linii či samu existenci státu Izrael stále uznat), která je při jednáních mezi EU a Izraelem používána. Taková je obsažena i v červnu přijaté dohodě "Open Sky" o snazší letecké dopravě mezi EU a Izraelem.

Doufám, že se na Radě podaří ony Pokyny, které mají vstoupit v platnosti až 1.1. 2014, zrušit.



Z mého blogu na Aktuálně.cz: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/zuzana-roithova.php?itemid=20596

Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled