poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Letní čas


Zrušit střídání času je plně v kompetenci české vlády, říká Roithová

 Nesvádějme střídání času na Evropskou unii. Jedinou evropskou směrnicí je harmonizace dnů, kdy se letní a zimní čas mění, kvůli jízdním řádům,“ říká poslankyně EP Zuzana Roithová. Česká vláda tak rozhoduje o tom, zda budeme i nadále dvakrát ročně posunovat své hodinky.

 
[ 23. března 2012 | Autor: ]
 

Letní čas byl zaváděn kvůli energetickým úsporám, zpravidla v období válečných konfliktů. U nás byl naposledy zaveden v roce 1979. „Střídání času ale dnes už žádné významné energetické úspory nepřináší. Analýzy z Francie nebo z USA ukázaly úspory v řádu setin procenta, zatímco statistiky z Austrálie ukázaly dokonce navýšení spotřeby. Podle výzkumů v dalších evropských státech nemá střídání času na spotřebu energie vliv. Naopak exaktně prokazatelný je negativní dopad na zdraví lidí,“ shrnuje Roithová.

Poslankyně Evropského parlamentu v této souvislosti cituje analýzy uveřejněné v renomovaných lékařských časopisech, které ukazují nárůst pracovních úrazů, infarktů nebo sebevražd. V souvislosti se změnou času se prokazatelně navyšuje i spotřeba psychofarmak. „Ale nejen lidé na střídání času doplácí. Existují i studie o negativním dopadu na dojivost skotu, zřetelný je i nárůst dopravních nehod způsobených střety se zvěří,“ upozorňuje senátor Petr Šilar.

Když v roce 2002 udělala agentura SOFRES výzkum, zjistila, že 45 % Evropanů chce zrušit zimní čas. S velkou podporou občanů se setkal i senátor Šilar, který spustil iniciativu ONLY ONE TIME - JEN JEDEN ČAS.Česká vláda může zrušit střídání času jednoduchou legislativní novelou. Pokud bude mít zákon tříletý odklad účinnosti, bude to dostatečný prostor k přípravě. Češi by tak mohli povzbudit i vlády ostatních zemí EU, aby nesmyslné střídání času konečně zrušily,“ je přesvědčena Roithová.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled