poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Interpelace


Bezvízový cestovní styk s Kanadou pro všechny občany EU a komplexní hospodářská a obchodní dohoda mezi EU a Kanadou

 
[ 21. března 2012 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Jednání Komise s Kanadou o komplexní hospodářské a obchodní dohodě – dohodě, o níž Evropský parlament plánuje hlasovat v průběhu tohoto roku – určí budoucí právní rámec hospodářských vztahů mezi Evropskou unií a Kanadou.

Klíčovým prvkem hospodářských a obchodních dohod je otázka vzájemného usnadnění cestování pro obchodní partnery. V současnosti však tento prvek nefunguje v plném rozsahu, protože Kanada požaduje víza od občanů Rumunska, České republiky a Bulharska. Je proto znepokojující, že se o takové dohodě jedná v situaci, kdy v otázce víz neexistuje reciprocita.

I přes společnou vízovou politiku EU a skutečnost, že žádná země EU nepožaduje od kanadských občanů víza, občané z výše uvedených zemí vízovou povinnost mají. Navíc k tomu dochází i navzdory nedávno přijatým kanadským právním předpisům, které vytvářejí v azylovém systému Kanady dvouúrovňový přístup, na jehož základě se oddělují žádosti z demokratických a nedemokratických zemí. V důsledku toho by již žádosti o azyl ze zemí EU (především z Rumunska, České republiky a Bulharska) byly zamítnuty.

S cílem sjednat komplexní a všeobecnou dohodu, kterou by Evropský parlament, Rada a Komise schválily:

Bude pro Komisi zavedení bezvízového cestovního styku pro všechny občany EU během zbývajících jednání o hospodářské a obchodní dohodě mezi EU a Kanadou prioritou?

Očekává Komise, že Kanada zruší vízovou povinnost pro občany tří členských států Evropské unie – Rumunska, České republiky a Bulharska – ještě před uzavřením těchto jednání? Pokud ne, jaká opatření přijme a jaká řešení plánuje?


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled