poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Články


Liknavost Evropské komise je neomluvitelná

Zjistila jsem, že ani po patnácti letech není registrováno označení shody s evropskými normami CE.
 
[ 28. února 2008 | Autor: Zuzana Roithová, Právo 22.2.08 ]
 

Před třemi měsíci jsem proto v interpelaci Evropskou komisi požádala, aby značku neprodleně zaregistrovala na evropském i zahraničních trzích. Komise mi po termínu sice sdělila, že řízení o registraci zahájila, ale přihláška k registraci není ani po třech měsících uvedena ve veřejném věstníku.
Přitom nemine týden, aby dozorové orgány nevarovaly před nebezpečnými výrobky na trhu - většinou jde o čínské zboží. Loni na podzim pocházelo podle evropské databáze včasného varování před nebezpečnými produkty RAPEX 69 procent zadržených výrobků z Číny (obvykle je to necelých 50 %). Téměř dvě pětiny oznámení se týkaly hraček (obvyklý průměr je 25 %). Hračky obsahovaly například karcinogenní aminy, které mohou působit na imunitní systém či na hormonální soustavu dětského organismu, nebo nebezpečné ftaláty.
Případů, kdy distributor musí stáhnout závadné zboží z trhu, bude přibývat dál a to, co se stačí prověřit, je jen kapka v moři. V databázi nebezpečných výrobků se navíc stále častěji objevuje zboží, které nese zmiňované označení CE - evropské logo informující, že výrobek splňuje bezpečnostní normy Evropské unie.
Nezřídka však jde o podvod. Čínští výrobci začali používat značku CE pro jiný význam - China Export. Má přitom naprosto shodný design jako evropské označení shody, liší se jen vzdáleností mezi písmeny. Dozorové orgány, ale i evropští spotřebitelé tak přicházejí o vodítko, jak rozeznat bezpečný výrobek v záplavě zboží velmi odlišné kvality ze všech koutů světa. Ze strany Pekingu jde o neuvěřitelnou drzost, která poškozuje nejen zájmy evropských výrobců, ale hlavně evropské spotřebitele. Mohou se totiž mylně domnívat, že kupují bezpečné zboží odpovídající evropským normám. Směrnice o nekalých obchodních praktikách zakazuje takové jednání, které může uvádět spotřebitele v omyl. Pokud jde o význam nebo tvar označení CE, mají členské státy zajistit jeho řádné používání - v případě nesprávného užití či zneužití zahájit řízení s viníkem a stanovit sankce.
Bohužel, zatím se jen stahuje z trhu náhodně zkontrolované zboží, které je prokazatelně nebezpečné. Pokud by však značka byla zaregistrována, mohli by i výrobci podávat žaloby proti nekalé konkurenci a žádat náhradu škody. Jistě by to přispělo k vyčistění trhu od parazitujících obchodníků.
Při projednávání legislativního balíčku pro uvádění výrobků na trh v Evropském parlamentu jsem znovu veřejně požádala eurokomisaře pro podnikání a průmysl Güntera Verheugena o vysvětlení. Slíbil sice, že to urychlí, ale moji žádost, aby zaregistroval evropskou značku i na zahraničních trzích, taktně přešel. Doufejme, že bude důsledný a rozhýbe byrokratické soukolí Evropské komise co nejdříve. Zdá se mi však, že si osobně příliš nepřipouští, jakým problémům dnes čelí nejen evropští výrobci, ale i evropští spotřebitelé v důsledku zneužívání otevřeného světového trhu.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled