poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Články


Unie musí tlačit Čínu k odpovědnosti

Čína produkuje obrovské množství nekvalitního a také nebezpečného zboží.
 
[ 19. prosince 2007 | Autor: Zuzana Roithová, Právo ]
 

Jsem přesvědčena, že už není možné spoléhat se jen na náhodný záchyt takových výrobků kontrolními orgány na území EU, ale bude nutné najít cestu, jak zastavit dovoz.
Čína je členem Světové obchodní organizace (WTO), a my proto nemůžeme bránit importu bezdůvodně. Pravidla WTO však umožňují z důvodu ochrany zdraví vyhlásit bojkot importu právě takovýchto nebezpečných hraček. Bylo by to účinné opatření do té doby, než Čína zavede důsledné kontroly bezpečnosti výroby na svém území.
Situace v Evropě se přiostřuje, řada evropských států nyní vede předvánoční kampaň o bezpečnosti hraček. V říjnu bylo v evropské databázi včasného varování před nebezpečnými výrobky Rapex mimořádně mnoho oznámení (179), přičemž 69 % výrobků pocházelo z Číny (proti dlouhodobému průměru 49 %). Téměř dvě pětiny oznámení se týkaly hraček (obvyklý průměr byl 25 %). Čím více kontrol nyní probíhá, tím přibývá množství zjištěných nebezpečných hraček.
Zneužití evropské značky CE ze strany Pekingu, který ji používá pro označení China Export, je neuvěřitelnou drzostí, která poškozuje zájmy evropských výrobců a hlavně evropské spotřebitele. Ti se totiž kvůli logu CE mohou mylně domnívat, že kupují bezpečné zboží odpovídající evropským normám.
Je až zarážející, že Evropská unie proti tomuto ještě nezakročila. Minulý týden vypršela lhůta, kdy měla Evropská komise povinnost odpovědět na mou písemnou interpelaci. Žádám totiž, aby proti tomu zakročila, aby také zajistila registraci evropské značky a aby urychleně celou věc projednala s čínskou vládou.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled