poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Články


Alkohol ohrožuje mládež a řidiče

Dvanácti- až patnáctiletý Němec vypije týdně dvě piva nebo decilitr tvrdého alkoholu a věková hranice, kdy mladiství začínají pít, se stále snižuje. O této alarmující skutečnosti jednal v uplynulém týdnu i Evropský parlament. Mladí Němci patří k alkoholické špičce Evropy, před nimi jsou ovšem ještě Češi, Irové a Dánové...

 
[ 13. září 2007 | Autor: Zuzana Roithová, LN 12.9.2007 ]
 

Po celé unii se šíří nebezpečné vzory pití alkoholu, například "binge drinking" - požití více než pěti alkoholických nápojů najednou či kombinování alkoholu s drogami s cílem ztratit sebekontrolu a zábrany. Zákaz prodeje alkoholu mladistvým a různé tresty za škody způsobené v opilosti platí, ale jako by o nich mnozí nevěděli. Je asi na místě snížit dostupnost alkoholu pro mladistvé - například zavedením dodatečné daně na "alkoholové limonády". Francie ji zavedla už před deseti lety a výsledným zdvojnásobením ceny se trh s alkoholickými limonádami zhroutil, podobně v roce 2003 Švýcarsko, v roce 2005 Německo. Podle sociologů a lékařů tyto nápoje svým výrazně barevným designem, sladkou chutí i zaměřením televizní reklamy míří na nezletilé, přitom obsahují pět až šest procent alkoholu (rum, whisky nebo vodku) a pravidelně je pije asi 14 procent patnáctiletých.
Je těžké stanovit věk, dokdy je jedinec "mladý", a tudíž "ohrožený", přesto se členské státy víceméně shodují na hranici 16 až 18 let. Jenže určit jednotná pravidla pro pití alkoholu pro celou Evropskou unii je velmi složité, vlastně nemožné. V boji proti nadměrné konzumaci je důležitá osvěta hlavně u rizikových skupin s ohledem na prostředí - je velký rozdíl v tradicích na jihu a na severu Evropy, takže plošné opatření není smysluplné. Jsou oblasti, kde se staví po celé generace na stůl kromě jídla i víno a jeho přiměřená konzumace se chválí a patří ke kulturnímu dědictví. Na druhé straně je kultura abstinenční, která alkohol vnímá jako psychoaktivní a pije se tu zpravidla na konci týdne obrovské množství pro odstranění zábran. Evropská unie by se potížím způsobeným nadměrným požíváním lihovin měla věnovat víc -už proto, že podle studie britských vědců je například tvrdý alkohol návykovější drogou než marihuana.
Komise nemůže v této oblasti členským státům nic nařizovat, ale je na čase alespoň sladit pravidla pro řidiče. Hlavně pro ty z povolání a začínající řidiče by měl platit nulový limit pro obsah alkoholu v krvi -jak to ostatně navrhl Evropský parlament už v lednu 2007. V unii přibývá dopravních nehod, spojených s konzumací alkoholu - jde už o každou čtvrtou a ročně při nich zemře 17 tisíc lidí. Situace, kdy některé země tolerují malé množství alkoholu v krvi - například Belgie -a jiné nikoli, je absurdní. Přitom alkohol v krvi prokazatelně zhoršuje schopnost soustředění při řízení auta už při hodnotě pod 0,5 promile - řidič má tendenci víc riskovat a hůře rozeznává pohybující se světla a vzdálenosti, při ještě vyšší hladině alkoholu už zpožděně reaguje, hůř vnímá barvy a špatně vnímá okraje zorného pole - tzv. tunelové vidění. Nemluvě o tom, že nadměrná konzumace alkoholu je příčinou 16 procent z případů týrání dětí v rodině, šest tisíc Evropanů trpí fetálním alkoholovým syndromem a 60 tisíc novorozenců ročně se narodí s nízkou porodní váhou, protože jejich matky během těhotenství pili příliš alkoholu. To všechno jsou jasné ukazatele, že lidem chybějí informace o škodlivých účincích nadměrného pití lihovin. Řada poslanců i komise prosazuje zavedení varovných nápisů na obalech alkoholických nápojů, které by informovaly o zdravotních rizicích. Nemyslím si, že nápisy nahradí osvětu, která by neměla být plošná, ale cílená na ohrožené skupiny. Proto varovné etikety považuji za alibistické, neúčinné, a dokonce ne zcela věrohodné. Zatímco cigarety jsou jednoznačně škodlivé, o alkoholu to říci nelze. Jsou známy pozitivní účinky vína na cévní systém, stejně jako preventivní působení proti nemocem srdce či rakovině díky obsahu antioxidačních látek. Alkohol -v rozumné míře - zlepšuje trávení. Záleží na množství a osobě, která alkohol konzumuje - škodí zejména dětem a lidem se sklony k závislosti nebo s nemocemi, které negativní účinek alkoholu znásobují. Společenským problémem je nadměrná konzumace. Jednoduchá politická řešení nebývají úspěšná. Zavedení prohibice stejně jako varovné etikety na lahvích to jistě nevyřeší. I proto tohle nařízení Evropský parlament už podruhé zamítl. Na tahu jsou nyní jednotlivé členské státy, které se zavázaly, že budou předcházet problémům souvisejícím s nadměrnou konzumací alkoholu a že jejich množství budou snižovat. Tou jednodušší cestou je zvyšování spotřební daně. Ale to stejně jako etikety nenahradí promyšlenou osvětu a opatření důsledně cílená na ohrožené skupiny -mládež a řidiče.
A ještě něco: snad si národní parlamenty připomenou, že podceňování významu podpory rodin a krácení investic na projekty pro práci s dětmi jsou spojité nádoby s narůstajícím alkoholismem stále mladších dětí a jejich kriminalitou a že to nenahradí žádné velkoplošné opatření evropských institucí.

***

Situace, kdy některé země EU tolerují malé množství alkoholu v krvi - například Belgie -a jiné nikoli, je absurdní



Článek vyšel v Lidových novinách 12.9.2007


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled