poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Články


Reakce na článek „Cesta lidovců z nicoty“

Hospodářské noviny

12. 6. 2013

Pan Leschtina se ve svém komentáři z 10. 6. hluboce mýlí ve svých představách, že se cítím dotčená, když nejsem předsedkyní strany, a dokonce že proto neplánuji kandidovat v příštím roce do EP či PSP ČR.

 
[ 21. června 2013 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Za prvé, o tento post jsem z více racionálních důvodů vůbec neusilovala, a navíc „dotčenost“ čili uraženost nejsou emoce, které ovlivňují mé rozhodování o vážných věcech. Opakovaně jsem deklarovala i v médiích, že hodlám na sjezdu opět podpořit Pavla Bělobrádka, a to i tím, že budu kandidovat na post místopředsedkyně. Kdo si pustí například záznam jeho projevu ze sjezdu, pochopí, že je správným mužem na tomto exponovaném místě. Je to rovněž on a jeho tým, nikoli já, kdo úspěšně reformoval stranu zdola, pracoval s řadou dalších mladých politiků v krajích a kdo s nimi dokázal v regionálních volbách získat prestižní výsledky. Jsem přesvědčena, že díky velmi výrazným schopnostem a nyní i zkušenostem přivede stranu zpět i do sněmovny. Po dva roky formuluje neúnavně a zasvěceně postoje KDU-ČSL ke všem důležitým událostem v tiskových zprávách, diskusních pořadech a na sociálních sítích a rozhodně nejde o „bezbarvou“ osobnost.

Před dvěma lety jsem se zasadila o to, že právě jemu jsme svěřili funkci předsedy. Cítila jsem, že svou vnitřní energií a vizemi dokáže lépe resuscitovat zraněnou stranu, než bych se svými zkušenostmi dokázala já. Jen kdyby zklamal, usilovala bych o to jej nahradit. Pokud jde o mou letošní nominaci do čela strany, podali ji někteří delegáti na sjezdu zcela bez mého vědomí. Hluboce si takové podpory vážím, ale na sjezd jsem jela s představou vzít na sebe spoluodpovědnost za stranu – po boku znovuzvoleného předsedy. Hodlám pomoci s přípravou kandidátů a programu i s jeho veřejnou prezentací.

Za druhé, rozhodnutí nekandidovat ve volbách v příštím roce do EP jsem zveřejnila již před třemi lety a během prezidentské kampaně jsem byla podezřívána řadou novinářů a politologů, že cílem je jen připravit si lepší půdu pro volby v roce 2014. Šlo ale opravdu o nabídku alternativního politického stylu, k němuž se nakonec přihlásilo čtvrt milionů občanů. Proto jsem také opakovaně novinářům potvrzovala své osobní rozhodnutí, že opravdu nebudu v roce 2014 kandidovat ani do EP ani do naší sněmovny. Je o mně známo, že to, co voličům slíbím, se snažím dodržet. A nehodlám v tomto příznivce zásadové křesťanskodemokratické politiky zklamat. Takže tohle rozhodnutí absolutně nesouvisí s děním na úspěšném sjezdu KDU-ČSL, ale s konsistentním postojem.

Mrzí mě, že zrovna jeden z našich nejkvalitnějších komentátorů se tak zmýlil v hodnocení mé osoby a průběhu sjezdu KDU-ČSL.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled