poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Články


Strašit arbitrážemi za methylalkoholovou krizi je absurdní

Do zítřejšího programu Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu byl na konec schůze zařazen bod "Smrtelné otravy metylalkoholem v České republice". Dva pozvaní úředníci z Evropské komise poskytnou informace o situaci v ČR.
 
[ 18. září 2012 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

"Jednání na výboru si vyžádali europoslanci z ČSSD. Překvapuje mne, že si informace nevyžádali přímo od vlády či příslušných ministrů a svůj záměr dostat téma bez přípravy na jednání výboru nekonzultovali se Stálým zastoupením ČR v Bruselu. Česká republika předává průběžně již od 10. září všechny informace o otravě metylalkoholem a svých opatřeních do všech systémů předběžného varování Evropské unie i Světové zdravotnické organizace (např. EWRS, RASFF, INFOSAN). Zahraniční partneři hodnotí situaci jako vážný regionální nikoli celoevropský problém. Standardním způsobem probíhá také spolupráce policejních, celních i zdravotnických složek na bilaterální úrovni. Česká republika je také od samého počátku v úzkém kontaktu s Evropskou komisí a jejími zástupci, pravidelně se konají audiokonference se zahraničními zdravotnickými experty. Zahraniční partneři oceňují, že ČR poskytuje informace a konzultuje své postupy tak transparentně a bez prodlení," říká poslankyně Zuzana Roithová, bývalá ministryně zdravotnictví.

"Vážím si, jak pečlivě česká media referují o všech okolnostech metylalkoholové krize. Neměli bychom však podlehnout dojmu, že Evropský parlament bude o našich opatřeních jakkoli rozhodovat. Nepostupoval tak ani v minulosti. Zítra je na programu výboru jen patnáctiminutová výměna názorů, kterou si přejí někteří poslanci z ČR. V dopise předsedovi výboru tito poslanci uvádí, že celá záležitost má i sociálně-politický rozměr. Vysvětluje se v něm, že část obyvatel České republiky má silný pocit odcizení, protože byli opuštěni jejich vlastní národní vládou, a proto je nesmírně důležité, aby se tím jeden z výborů Evropského parlamentu zabýval. Nejde tedy o snahu hájit opatření přijatá v ČR, ale o pokus přenést domácí předvolební kampaň do Bruselu a možná i vyřizovat si osobní účty s vládou. Za neadekvátní považuji i volání dalších českých europoslanců, aby se na patnáctiminutovou debatu do Bruselu dostavil i ministr zdravotnictví Heger, zvláště když zítra zasedá krizový štáb, vláda i Sněmovna. Myslím, že užitečnější je v těchto dnech jeho účast doma," říká Zuzana Roithová (KDU-ČSL), která se dlouhodobě zabývá vnitřním trhem a ochranou spotřebitelů v EU.

"Jako europoslanci napříč politickým spektrem bychom měli usilovat, aby dále nebyla zbytečně ničena reputace České republiky. Obávám se totiž, že ve finále budou poškozeny zájmy exportérů kvalitního alkoholu na dlouhá léta dopředu. Mimochodem tvrzení, že České republice hrozí za přechodné omezení prodeje tvrdého alkoholu arbitráže či sankce ze strany EU jsou nesmyslná. Nejedná se totiž o žádné nedovolené porušení pravidel jednotného trhu EU, protože evropská legislativa naopak výslovně umožňuje přijmout takováto dočasná opatření ve prospěch ochrany veřejného zdraví a bezpečnosti občanů," doplňuje Zuzana Roithová.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled