poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Články


Integrace je logický proces

Má reakce na dopis Jana Zahradila v Hospodářských novinách - zkrácená verze s odkazem na zaslané plné znění. 
 
[ 29. června 2012 | Autor: Zuzana Roithová ]
 

Ideologická tvrzení Jana Zahradila v textu uveřejněném 27. 6. na názorových stránkách HN nejsou překvapivá, stále opakuje totéž: straší „kvazisuperstátem“ a potřebu integrace považuje za mýtus. Celý svět čeká, jak EU zareaguje na finanční krizi, ale Zahradil již má jasno: „federalisté se rozhodli“ použít krizi k dalšímu „integračnímu skoku“. Nejsou to anonymní federalisté, ale představitelé vlád a parlamentů všech možných politických směrů. A nerozhodují se účelově o integračních skocích, ale jsou povinni reagovat efektivně na krize a problémy.

Každá skutečná krize vždycky vede k tomu, že se něco rozpadne nebo se zpevní struktury, které jsou potřeba k cestě ven. V Evropě jde především o krize takových institucí, jako jsou finanční struktury a také vlády a národní parlamenty, které dlouhodobě neřešily zadlužování, nedodržovaly dohody a nedostatečně chránily stabilitu a udržitelnost svých ekonomik. Evropská komise a parlament již před krizí navrhovaly mj. zpřísnění kontroly bankovního sektoru, ale byly to vlády některých členských států, včetně té naší, které jejich nutnost pochopily až pět minut po dvanácté. Takže dnes platí nová pravidla aspoň jako prevence do budoucna.

 Vícerychlostní Evropa není čistým a unikátním koncovým řešením, ale pouze jedním z fungujících nástrojů arzenálu EU – tam, kde se některým státům vyplatí postupovat společně, tak činí. O vícerychlostní Evropě se přít nemusíme – naopak polemizujme o tom, zda je naším cílem ideologie odpoutávání se od EU, nebo spolupráce na věcech, které izolovaně nemůžeme dobře řešit. Suverenity se nevzdáváme, ale sdílíme ji. A mluví-li se místo solidarity o našem prospěchu, tak musíme zvážit, zda je v každý okamžik prospěšné být samostatný a odmítat se podílet na společných řešeních. Anebo zda chápeme solidaritu jako znak vyspělosti společnosti, která si uvědomuje, že problémy mívá každý. A každému, kdo usiluje o jejich nápravu a požaduje pomoc, se jí má dostat, nejen proto, že jeho budoucí pád by oslabil i naši pozici.

Zuzana Roithová (KDU-ČSL), europoslankyně

Plné znění je na mém blogu zde: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/zuzana-roithova.php?itemid=16852


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled