poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Články


Na zkušené v Porýní, belgickém Limbursku a Evropském parlamentu

 Společnost Severočeské doly Chomutov uspořádala 24. - 27. dubna již tradiční jarní studijní cestu pro30 starostů a zastupitelů obcí ze svého sousedství. Hlavním tématem bylo tentokrát hornictví v euroregionu Máza-Rýn včera a dnes, návrat území po těžbě do kulturní krajiny německého Porýní a belgického Limburska. Program doplnila zajímavá návštěva Evropského parlamentu včetně diskuse s europoslankyní Zuzanou Roithovou.

 

 
[ 31. května 2012 | Autor: Tomáš Vrba ]
 

Porýnský hnědouhelný revír

Stojí vždy za návštěvu.  Účastníci cesty se letos podrobně seznámili se současným stavem a výhledem těžby povrchového hnědouhelného dolu Hambach, který z celkové revírní těžby 100 mil. t/rok produkuje 40 mil. t energetického uhlí pro tři elektrárny, včetně optimalizovaných, tedy vysoce účinných bloků BoA. Pozornost vzbudila hloubka dolu Hambach (v současnosti kolem 370 m, počítá se s postupem až do 450 m) a výška vnější vzorně lesnicky zrekultivované výsypky Sophienhöhe dosahující až 301,8 m. Zájem vyvolaly i informace o projektu Terra Nova, prezentují koncepci posílení identity porýnského regionu s aktivní povrchovou těžbou uhlí a využívající probíhající procesy k vytvoření mimořádně atraktivní krajiny a vysílání ekonomických impulsů pro budoucnost.

 Transformace území po hlubinné těžbě uhlí v Limbursku

Seznámení s využitím území po těžbě černého uhlí v těsné blízkosti města Genk, která skončila na přelomu 80. a 90. let, bylo velmi inspirativní. Účastníci ocenili úspěšnost nové orientace průmyslové výroby, která i po útlumu hornictví umožnila zachování pracovních míst. Prostory bývalých dolů (obklopené typickými haldami bez řízené rekultivace) se stávají v Limbursku mimořádnou příležitostí k novému multifunkčnímu využití i atrakcí pro turisty. Za nejpřitažlivější lze označit projekt C-Mine, který ke starým objektům dolu Winterslag přidal nejmodernější infrastrukturu.

 Evropský parlament v Bruselu

Celý jeden den studijní cesty byl věnován návštěvě Evropského parlamentu. Účastníci si prohloubili své poznatky a představy o práci výborů Evropského parlamentu, o posilování jeho pravomocí a politického dohledu nad ostatními orgány a institucemi EU. Všechny zajímalo nové návštěvnické centrum Parlamentarium vybavené nejmodernější multimediální technikou. Očekávání určitě nezklamal brífink a diskuse s europoslankyní Zuzanou Roithovou. Účastníci získali možnost dalšího kontaktu s paní Roithovou, která vysvětlila, jak může europoslanec podpořit získání kvalifikovaných odpovědí evropských i národních institucí na dotazy týkající se například evropských dotací.

 text a foto: Tomáš Vrba

 


  Obrázky




Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled