poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Články


Odhalování korupce není nic radostného, ale dává naději…

Jsem ráda, že mám kolem sebe lidi prosté korupčních skandálů, nejen jako kandidátka na prezidenta. Mohla bych být spokojená, že mému varování o zvýšeném zájmu evropských institucí o nakládání s evropskými dotacemi v našich krajích dává za pravdu česká policie.
 
[ 16. května 2012 | Autor: Zuzana Roithová ]
 
Mohla bych mít radost, že se potvrzuje moje tvrzení, že respektování evropských pravidel pro nakládání s veřejnými prostředky naše politiky buď zkultivuje, nebo zlikviduje. Mohla bych mít radost. Ale nemám.

Když se mě po mém blogu „Brusel chystá trestnou výpravu“ někteří novináři ptali, zda mám informace o konkrétních případech zneužívání evropských fondů, potažmo zda je budu hlásit v Bruselu, odpovídala jsem, že jednak nemám jako europoslanec přístup ke dokumentaci, a že bych hlavně nechtěla ohrozit čerpání dotací (notabene v době krize). Moje varování totiž směřovalo k těm, kdož mají tu pravomoc, respektive povinnost, provádět audity u nás doma. Přesto – nebo možná právě proto - se mi na stůl vzápětí dostala z různých zdrojů (které ovšem s ohledem na mé pravomoci nemohu ověřovat) řada podnětů a stížností na jednotlivé podivné projekty, které se s příslibem evropské podpory realizovaly či realizují. U některých je přitom již jasné, že byla porušena pravidla pro získání dotací a že peníze z žádných fondů nepřitečou. A to je problém, který se nám ve své velikosti teprve ukáže. Obávám se, že prostředky, které byly utracené z veřejných zdrojů s příslibem refundace z bruselské pokladny, ale které se jí nedočkají, dosáhnou výše několika desítek miliard korun. Abych předešla dalším otázkám, na něž opravdu nemohu s klidným svědomím odpovědět, doporučuji zájemcům s trochou detektivní trpělivosti seznam projektů, na něž má Unie přispět, a které jsou veřejně přístupné na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj...

V tomto kontextu je vyšetřování údajné korupce ve Středočeském kraji sice bolestivé, ale z dlouhodobého hlediska prospěšné – korupčníci by neměli mít ani chvilku klidu a hlavně už ani chvilku na rozkrádání veřejných peněz. Bez ohledu na to, jaký průběh bude mít šetření kauzy hejtmana Davida Ratha. Pro evropské instituce včetně Evropského parlamentu, kde se začíná vyjednávat o finanční perspektivě na období 2014-2020 a tedy i výši a podmínkách využívání evropských fondů, by to mohl být signál, že to s Českou republikou není tak zlé. Že ze společné pokladny sice čerpáme s rezervami, že na tom, co získáme, se někdo občas pokusí přiživit, ale že se s tím také vážně snažíme něco dělat. Přeji si, aby náš jarní úklid byl důkladný a abychom si nenechali z venku nadávat do Augiášova chléva. Takže radost, nemám, ale naděje trochu svitla.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled