poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Má činnost


Dohoda ACTA? Velký přešlap

Je veřejným tajemstvím, že dohodu ACTA prosazuje Obamova administrativa, říká europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Sama se k prvním zněním smlouvy dostávala jen přes americké korporace.

 
[ 28. ledna 2012 | Autor: Lidové noviny,Petr Švihel ]
 

  * LN Zmínila jste, že je vám líto, že ACTA byla podepsána v této podobě, která může působit řádným občanům potíže. Co tím konkrétně myslíte?

            Zejména ujednání o tom, že při hraničních kontrolách mohou celníci kontrolovat i osobní zavazadla, počítače, MP3 přehrávače či jednotlivá datová média. Dále ACTA umožňuje kontrolu zásilky, kterou dostanete poštou, kupříkladu pokud jste si ji objednal z amerického internetového obchodu či vám ji zasílají přátelé. Určitě budeme usilovat o to, aby tato ujednání v Evropské unii neplatila. Dohoda ACTA představuje spíše symbol, nepřidaly se k ní totiž státy jako Čína, Indie a Rusko, tedy země, které mají největší problémy s dodržováním ochrany duševního vlastnictví. Existuje navíc dohoda TRIPS, která problémy duševního vlastnictví řeší dostatečně a podepsaly ji i Čína, Indie a řada dalších států.

* LN Co konkrétně čtvrteční podpis smlouvy znamenal?

            Už je to definitivní text. Je tam ale část, která umožňuje signatářům některá ustanovení nedodržovat. Chci, aby se Evropská komise zavázala, že problémová ustanovení se nebudou v EU uplatňovat.

* LN Jak daleko jsme tedy od toho, aby ACTA začala platit?

             Nyní přichází na řadu ratifikační proces, Evropský parlament musí ACTA odsouhlasit nadpoloviční většinou. Dohodu musí schválit i národní parlamenty.

* LN Kdo za smlouvou stojí?

             Byla to americká administrativa, která usilovala o to, aby vznikla, a nakonec ji prosadil prezident Obama. Pro politika jeho formátu to nebyl problém, aby se smlouva vypracovala. Ale jeho snaha se mine účinkem. Jinak by musel více trvat na účasti Číny a dalších zemí. Pro Američany je klíčové, že budou moci kontrolovat kufry Mexičanů cestující do USA. Nám se ale v Evropském parlamentu podařilo vyjednat, aby hraniční kontroly osobních zavazadel byly pro jednotlivé státy nepovinné. Také se nám kupříkladu povedlo do textu prosadit právo na spravedlivý proces. Pokud na vás někdo dá tip a celníci vám budou prohledávat počítač, můžete se poté obrátit na soud. To je určitá pojistka i proti zneužití úřední moci proti zahraničním turistům. Jiným problémem je, že správce internetových účtů bude muset poskytnout na požádání data o svých zákaznících. To v praxi funguje už teď bez problémů na žádost policie, ale nyní o to budou moci žádat přímo držitelé práv k duševnímu vlastnictví, jinými slovy soukromé subjekty. Podobná formulace by mohla být zneužitelná.

 * LN Proč se smlouva ve čtvrtek podepsala tak potají?

             Nebylo to potají, ale nemělo to moc velké PR. Je to totiž pro Evropu kontroverzní téma. Původně ale americká vláda umožnila připomínkovat tuto smlouvu jen velkým korporacím. Byl to velký přešlap z hlediska transparentnosti, jelikož text v té době nebyl k dispozici ani poslancům a je neuvěřitelně trapné, když jsme se ke znění dostávali jako europoslanci právě přes korporace.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled