poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Má činnost


tisková konference „OCHRANA SPOTŘEBITELE PŘED NEBEZPEČNÝMI VÝROBKY NA INTERNETU“

Pozvánka na tiskovou konferenci na téma

 Termín: Pátek 2.12. 2011, 13:00

Místo: Evropský dům, Jungmannova 24, Praha 1

Přítomní: Zuzana Roithová, poslankyně Evropského parlamentu, Petr Hasman, ředitel plánování kontrol ČOI, Miroslav Huml, právník sdružení Spotrebitel.net

Program: projekce reportáže o nebezpečných výrobcích prodávaných přes internet (5 minut), úvodní slova přítomných (3x3 minuty), názorná ukázka závadného zboží koupeného i přes zákaz po internetu, otázky a odpovědi

 
[ 2. prosince 2011 | Autor: ]
 

 Tisková zpráva:

Roste počet internetových obchodů a stoupá i počet případů, kdy se v elektronických nabídkách objevují výrobky, které nevyhovují evropským standardům a jejich prodej v zemích Evropské unie je zakázán. Právě v předvánočním čase, kdy sílí poptávka, se ale na trhu objevují ve zvýšené míře a spotřebitelé by se měli daleko intenzivněji zajímat, kdo a co jim ve virtuálním prostředí prodává.

"Ověřila jsem se svým týmem, že na internetu lze snadno koupit zboží, které je na seznamu zakázaného zboží EU ( RAPEX). Na tiskové konferenci bude možné prohlédnout si konkrétní výrobky, které jsme koupili, ačkoli mělo být staženo z trhu ve všech členských státech. Protože jde navíc o výrobky pro děti, chci tím upozornit rodiče v ČR, že by si měli ověřovat, zda jejich vybrané zboží není také na seznamu zakázaných výrobků,"  říká poslankyně Evropského parlamentu a členka výboru pro ochranu spotřebitele Zuzana Roithová.

 V EU funguje systém RAPEX - systém rychlého varování před nebezpečnými výrobky. Pokud národní inspekce v některé zemi sedmadvacítky odhalí závadný výrobek, informuje prostřednictvím RAPEXU i ostatní členské státy a ty mají povinnost daný produkt stáhnout z trhu. Veřejnost ale na internetu porovnává především ceny, nikoli bezpečnost zboží – s podporou Evropské lidové strany proto rozšířila Zuzana Roithová webové stránky www.budulinek.eu, které kromě praktických rad a informací usnadňují přístup k seznamům RAPEX a ČOI, aby bylo možné při pouhém zadání jména objednávaného výrobku ověřit, zda není jeho prodej zakázaný.

Ředitel plánování kontrol České obchodní inspekce Petr Hasman dodává: "Problém, kdy se nebezpečné zboží prodává i přes zákaz, je na internetu oproti stejné situaci v kamenných obchodech horší – všech sedmatřicet takových případů, které jsme v období 2010- 2011 řešili, bylo z internetového prostředí."

Pro internetového provozovatele je totiž daleko snazší obchod založit či naopak nechat zmizet. V případě přeshraničních obchodů, jejichž počet především v menších a středních zemích Unie stoupá, je pak složitější dohledávání majitele a zodpovědných osob.

Miroslav Huml ze sdružení Spotrebitel.net upozorňuje: "Jen v České republice působí na trhu okolo 30.000 e-shopů - roste počet uzavřených obchodů, ale i stížností na provozovatele, včetně těch, kteří inkasují peníze, a nabízejí zboží závadné, nebo se ho ani nesnaží dodat. Naše sdružení se proto rozhodlo začít zveřejňovat seznam takových prodejen.

Pro více informací:

 Kancelář Zuzany Roithové: +420 602 954 210

www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled