poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Má aktuální činnost v EP


Ukrajina: Evropský parlament žádá adekvátní lékařskou péči pro Tymošenkovou

Evropský parlament vyzývá politiky, aby u příležitosti fotbalového šampionátu Euro 2012 navštívili i politické vězně.

 
[ 24. května 2012 | Autor: Joseph Daul, Elmar Brok a Zuzana Roithová ]
 

Evropský parlament dnes vytkl ukrajinské vládě způsob zacházení s opozičními politiky a vznesl požadavek, aby byla Julii Tymošenkové poskytnuta adekvátní lékařská péče. V rezoluci, jež byla přijata jasnou většinou hlasů napříč všemi politickými stranami, poslanci požadují, aby se němečtí doktoři z berlínské nemocnice Charité mohli podílet na její léčbě.

Poslanci zároveň vybízejí všechny politiky, kteří se chystají navštívit fotbalové mistrovství Evropy, aby tuto příležitost využili k návštěvě politických vězňů a upozornili tím na opomíjení základních lidských práv a zásad právního státu ze strany ukrajinské vlády.

Joseph Daul, předseda poslaneckého klubu Evropské lidové strany, vyzval Evženii Tymošenkovou, dceru vězněné bývalé premiérky Ukrajiny, aby promluvila k poslaneckému klubu ELS. „V prvé řadě žádáme okamžité zahájení léčby Julie Tymošenkové, a to důvěryhodnými lékaři, které si ona sama zvolí. V rezoluci Evropského parlamentu taktéž žádáme bezpodmínečné a okamžité propuštění politických vězňů na Ukrajině.  Letošní rok na Ukrajině bude volební a my tyto volby vyhodnotíme jako svobodné a spravedlivé pouze tehdy, pokud se jich Julie Tymošenková a ostatní političtí vězni budou moci účastnit bez omezení,“ řekl Joseph Daul.

Elmar Brok, předseda Výboru pro zahraniční věci EP, komentoval: „Evropa musí ukázat červenou kartu ukrajinské vládě za systematické porušování základních lidských práv a zásad právního státu. Političtí představitelé, kteří se chystají navštívit fotbalový šampionát, by měli dát jasně najevo svůj nesouhlas s popíráním demokracie a právního státu. Každý politik, který navštíví zápasy ve fotbale, by se měl pokusit setkat s politickými vězni na Ukrajině a veřejně prohlásit, že spravedlivé volby jsou za stávajícího vedení nemožné.“

„Odsuzujeme používání selektivní justice, jež vede k utlačování politických vězňů na Ukrajině. A stejně jako ve sportu je potřeba dodržovat jasná pravidla a fair play, je naším požadavkem , aby to samé platilo pro politickou soutěž na Ukrajině,“ řekla europoslankyně Zuzana Roithová, bývalá ministryně zdravotnictví, která Ukrajinu nedávno navštívila.

Pro více informací:
Joseph Daul, poslanec Evropského parlamentu, Tel: +32-2-2845525
Zuzana Roithová, poslankyně Evropského parlamentu, Tel: +32-2-2845485
Elmar Brok, poslanec Evropského parlamentu, Tel: +32-2-2847323
Marek Hannibal, Tiskové a komunikační oddělení poslaneckého klubu ELS, Tel: +32-475-753048

 Poznámka pro editory:
Poslanecký klub Evropské lidové strany je se svými 271 poslanci a 3 pozorovateli z Chorvatska zdaleka největší politickou silou v Evropském parlamentu.


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled