poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Má aktuální činnost v EP


Evropský parlament se bouří - Roithová kritizuje diskriminaci občanů unie

Naštvalo mě, že někdo do Evropy vrací pořádky z 30. let 20. století.
 
[ 14. března 2012 | Autor: Zuza ]
 

Evropský parlament se bouří proti existenci "Ohlašovny Středo- a Východoevropanů" vytvořené v únoru populistickou stranou PVV Geerta Wilderse. K diskusi s poslanci byl pozván také nizozemský premiér, který se dosud k  této věci nepostavil čelem. Také do Štrasburku nakonec nedorazil.   

     "Je to facka demokracii, když vláda demokratické země nedokáže jednoznačně odsoudit portál podněcující xenofobii a nenávist mezi národy uvnitř EU. Druhým krokem by mohlo být označování obchodů a třetím viditelné označení na oděvech všech východo-středoevropanů" varuje Roithová.

  Koaliční vláda je dnes závislá na podpoře nevládní strany Wilderse PVV, která  uspěla ve volbách díky své xenofobní a nacionalistické rétorice. Její preference logicky začaly klesat, protože nemá žádný konstruktivní program.  Wilders na sebe potřeboval upozornit a tak zaútočil  proti občanům osmi zemí EU včetně ČR. " Je naprosto klíčové, aby tlak Evropského parlamentu , Komise a Rady byl silný a nepolevoval  dokud  to nepřiměje  liberálního premiéra Nizozemska Rutteho  tyto stránky  odsoudit  a učinit právní kroky k jejich uzavření. Já je považuji za diskriminační, a  v rozporu se svobodami EU, které navíc ještě podněcující nenávist a rozdělují evropskou společnost " hodnotí Z.Roithová a kritizuje také Holandskou  vládu a media , že  nedokážou čelit xenofóbním náladám jasnými argumenty.  

"V minulém dvacetiletí Nizozemci  profitovali z postkomunistické východní Evropy - jen v Polsku investovali 23 miliard eur, v České republice si stovky osob pořídily druhý domov. Nyní díky Evropské unii statisíce dělníků a dalších pracovníků pomáhají dalšímu rozvoji Nizozemského hospodářství přímo v Holandsku.

  " Ostatní Evropané očekávají, že se většinová holandská společnosti jednoznačně postaví proti xenofobní politice" , dodala Roithová v předvečer hlasování o rezoluci Evropského parlamentu proti diskriminujícím webovým stránkám a slabé reakci nizozemské vlády.

V parlamentu , kromě lídrů politických frakcí také komisařka Redingová jednoznačně odsoudila tyto  protievropské , diskriminační a protitržní praktiky, které jsou v rozporu se základními hodnotami EU.

 

Pro více informací:

 

Kancelář Zuzany Roithové:+32 228 47 485

www.roithova.cz email: zuzana.roithova@europarl.europa.eu


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled