poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Články


Neohroženě i do jednání s Čínou

Český a čínský premiér se dohodli se na uspořádání summitu EU-Čína v Praze. Další možnost dát Pekingu jasně najevo postoj k porušování mezinárodních smluv, včetně pravidel WTO, které ve svém důsledku ohrožuje (nejen) evropské spotřebitele i obchodníky.
 
[ 4. února 2009 | Autor: Zuzana Roithová, Lidové noviny 30.1.2009 ]
 
Topolánek Jiabaovi připomněl, že summit proběhne 50 let po událostech v Tibetu a 20 let po masakru na náměstí Nebeského klidu - měli bychom sledovat, zda při jednání o nové obchodní smlouvě mezi EU a Čínou bude předseda Rady EU trvat na doložce, ve které se Čína zaváže i k mezinárodním závazkům týkajících se lidských práv. Když jde o obchod,  jdou tyto  hodnoty často stranou, ale volný trh bez demokracie a dodržování práv férový obchod nezajistí.
 „Evropa bez bariér musí kráčet ruku v ruce s ochranou proti nelegálním aktivitám, které ohrožují bezpečí a zájmy Evropanů”, řekl v Evropském parlamentu Topolánek, já dodávám: „Musíme zajistit spravedlivou reciprocitu a otevřít i čínský prostor pro evropský průmysl. Čína musí dodržovat stejná pravidla, jako evropští výrobci, chce-li do EU dovážet.“ Peking podporuje nekalou soutěž a ohrožuje Unii chrlením padělaných a nebezpečných výrobků; stěží seženete třeba zdravotně nezávadné dětské boty a Radu ani Komisi to moc nezajímá. Dvakrát jsem interpelovala EK kvůli parazitování Asie na ochranném označení CE (což není možné účinně potírat, protože není registrováno jako značka chráněná právem duševního vlastnictví), bez úspěchu. Přitom „CE“ vídáme i na zboží, které nemá příslušnou technickou dokumentaci či nesplňuje evropské předpisy. České předsednictví by mělo prosadit Komunitární certifikační značku, která by rozšířila právní ochranu evropských podnikatelů. Kontrolní orgány nejsou s to zadržet rostoucí počet nebezpečných či padělaných výrobků (vždyť celníci v přístavech zkontrolují pouhé půl procento dováženého zboží) a my čelíme smutným statistikám: více než 56procentní nárůst výskytu závadného zboží, polovina z toho jsou hračky – 80 procent z Číny.
České předsednictví se na začátku ledna efektivně zakouslo do krize s plynem a na Blízkém Východě, přála bych si, aby se neohroženě pustilo i do jednání s Čínou, která cílevědomě narušuje pravidla světového obchodu a nemá úctu k dodržování základních lidských práv.

Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled