poslankyně Evropského parlamentu
poslankyně Evropského parlamentu
czech english
Evropanka roku 2006

Pronásledování křesťanů ve světě


Koptové: "V Egyptě se opět naplno rozhořely náboženské nepokoje"

 
[ 8. května 2011 | Autor: Reuters, Novinky.cz ]
 

Egyptská metropole Káhira byla v sobotu svědkem krvavých střetů mezi muslimy a křesťany. K výtržnostem došlo poté, co se muslimové shromáždili před koptským kostelem ve čtvrti Imababa. Uvnitř kostela měla být údajně proti své vůli držena křesťanka, která chtěla konvertovat na muslimskou víru. Střety si vyžádaly nejméně deset mrtvých.

Podle očitých svědků, citovaných BBC, se na pět stovek ortodoxních muslimů, takzvaných salafistů, shromáždilo před koptským kostelem Saint Mena ve čvrti Imabada. Muslimové se dožadovali propuštění zadržované křesťanky, která se nedávno provdala za muslima a chtěla proto po svatbě změnit svou víru.

Zpočátku hlasitá výměna názorů a výhrůžky rychle přerostly v násilnosti a krvavé střety, během nichž létaly vzduchem kameny a zápalné lahve. Ušetřeny nebyly ani okolní kostely. Kostel Al-Azraa se během chvíle ocitl v plamenech. Jen chvíli poté měl vzplanout i další nedaleký kostel a několik přilehlých budov.

Podle BBC si střety v káhirské čtvrti Imababa vyžádaly nejméně deset mrtvých a dalších 186 lidí bylo během potyček zraněno. Vojenské policii trvalo několik hodin, než dostala situaci pod kontrolu. Během zásahu musela použít slzný plyn i střelbu do vzduchu, aby od sebe oba tábory oddělila. Policie nakonec pozatýkala 190 lidí, kteří stanou před vojenským soudem.

Náboženské nepokoje jsou v Egyptě, kde tvoří křesťané deset procent populace, častým jevem.

Egyptská vláda už slíbila zřídit zvláštní výbor, který sobotní konflikt vyšetří, a přislíbila rovněž finanční podporu na obnovu poničených svatostánků. Egyptský premiér Essam Šaraf kvůli incidentu svolal mimořádné zasedání kabinetu a odložil svoji návštěvu Perského zálivu.

 

Originál článku naleznete zde: http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/232777-v-egypte-se-opet-naplno-rozhorely-nabozenske-nepokoje.html?ref=stalo-se


Chci být informován o aktualitách - RSS
Webhosting a SEO pro server www.roithova.cz zajištuje Rozhled